Aynı anlama sahip olduğu düşünülen ancak birbirinden farklı kavramlar olan kozmetik ve dermokozmetik arasındaki farktan bahsedeceğiz.
Kozmetik yüzyıllardan beri sevilen ve uygulanan güzelleşmeyi, temiz ve bakımlı olmayı sağlayan bir araç olarak hayatımızdadır. Kozmetik ürünler bu amaçla kullanılan maddelerdir. Tarihin birçok döneminde bitkisel ve hayvansal maddelerden farklı yöntemlerle elde edilen kozmetikler kullanılmıştır. Antik Mısır dönemi başta olmak üzere birçok medeniyette kullanılan kozmetik ürünler genelde göz sürmesi, esanslar, kokular, merhemler, yüz ve saç boyaları olarak bilinir. Kozmetik ürünler hızla yaygınlaşarak günümüzdeki hale gelmiştir. Günümüzde sıklıkla kullanılan bir diğer kavram olan dermokozmetik, bilinen kozmetik kavramından oldukça farklıdır. O zaman dermokozmetik nedir sorusunu yanıtlayalım.
Dermokozmetik nedir sorusu kozmetoloji kavramını bilmekten geçiyor. Kozmetoloji bir bilim dalı olup epidermada, tırnaklarda, kıllarda, saçlarda, dudaklarda ve dış genital organlarda; değişik dış kısımlarına, dişlere ve ağız mukozasına uygulanmak üzere hazırlanan; ilk ve temel hedefi bu kısımları steril etmek, kötü kokuları gidermek, görünümünü düzeltmek hatta vücudu güzelleştirmek ,koruyarak iyi bir durumda tutmak olan bütün preparatları ve maddeleri araştırmak ve geliştirmektir.
Dermokozmetikler kozmesötik olarak da bilinen deri ve deri kaynaklı yapıların özellik ve fonksiyonlarını biyofizyolojik etkiler yoluyla olumlu yönde değiştirmek suretiyle kozmetik etki gösteren preperatlar olarak tanımlanır. Bilinen kozmetik tanımının dışında ilaç ve kozmetik arasında kalan bir gruptur.
Dermokozmetik, kozmetikten farklıdır. Kozmetikler, önemli bir cilt hastalığı olmayan bireylerin kendini iyi hissetmesi, temiz bir görünüm sağlaması amacıyla tedavi edici özelliği bulunmayan ürünlerden oluşur. Bunun yanı sıra dermokozmetikler, deri ve deri üzerindeki fonksiyonları ve yapıyı düzeltmeyi amaçlayan ürünlerden oluşur. Dermokozmetikler kimi zaman hali hazırda tedavi gören bazı cilt rahatsızlıkları tedavisi yanında destekleyici ürün olarak kullanılırken kimi zaman da hastalık boyutunda olmayan ancak ciltte rahatsızlık yaratan sorunlar için tercih edilir. İçeriklerinde ilaç etken maddesi az ya da ilaç düzeyinde bulunabilir. Bilinçsiz kullanımda oluşabilecek kısa ya da uzun vadeli yan etki ve alerjik reaksiyonlar dikkate alınması gereken bir durumdur, bu yüzden dermokozmetik kullanımı konusunda uzman hekime danışmak hayati öneme sahiptir.
Günümüzde internet sayesinde her bilgiye kısa süre içerisinde erişilebiliyor. Haliyle bilgi kirliliğinin yoğun olduğu bir dönemde yaşıyoruz. Web siteleri ve sosyal medya araçlarında reklam amaçlı birçok dermokozmetik ürünle karşılaşıyoruz. Sonuç olarak her ürünü değil güvenilir ürünleri kullanmak, güvenilir ürünleri de eczanelerden temin etmek sağlığımız için önemlidir.