Son zamanlarda çok fazla duyduğunuz ve gördüğünüz “sürdürülebilirlik” kavramı bize ne demek istiyor? Gelin hep beraber inceleyelim…
Sürdürülebilirlik kavramı; sürdürülmeye olanak tanıyan, daimi olan anlamını taşır. Bu kavramın her konuda kullanılmasındaki amaç; devam eden, tükenmeyen, kendini yenilemeye olanak tanıyan bir alan oluşturmaktır ve tabi ki bireylerin bilinçlenmesini sağlamaktır.
Enerji verimliliğini sağlamak, boşa enerji harcamamak; atıkların ayrışımını sağlamak; kullanılan su miktarını en aza indirmek; yerel üreticiyi destelemek, yerelden alışveriş yaparak taze ürüne ulaşmak; doğa dostu yaşamak; kültürel değerleri korumak, devamlılığını sağlamak, toplumdaki herkese erişilebilir hizmet sunmak gibi maddeler sürdürülebilirliğin konularından bazılarıdır.
Bizler yaşadığımız çevrenin, suyun ve enerjinin sanki bir sonu yokmuşçasına tüketim yapıyoruz. Halbuki doğada bilinçsizce kullanılan her şey tükenme riski taşır. Bu sebeple de son zamanlarda artan bu tüketimlere farkındalık sağlamak amacıyla ve sürdürülebilir bir gelecek için etrafınızda bir sürü işletmenin bu kavramı kullandığını görebilirsiniz. Bankada, mağazada, kahve alırken, ürünlerin üzerinde, beslenme modelinde, her yerde…
Tüm Dünya’da yapılması gereken hareket; birey olarak bu kavramın anlamını önemseyip yaşam şeklimizi bu yöne doğru çevirmektir.
SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GELECEK İÇİN…
- Ev veya işyerlerinde kullanmadığınız lambaları lütfen söndürün.
- Buzdolabı gibi ısı kaybı yaşayacak olan makinelerin kapağını açık bırakmayın.
- Enerji verimliliğini destekleyen ürünler kullanın. Elektronik ürün alırken enerji sınıfına dikkat edin.
- Güneş enerjisini tercih edin.
- Çevre dostu olun, çevreyi kirletmeyin.
- Yürümeyi tercih edin. Kısa mesafelerde araç kullanmak havaya salınan gereksiz egzoz gazına sebep olur. Amacımız, karbon ayak izimizi azaltmaktır.
- Su kullanımlarınıza dikkat edin. Gereksiz su harcamasından kaçının. Tarımda kullanılan ilaçlar, kimyasal atıklar gibi etkenler suyun kalitesini etkiler ve kirletir. Üstüne bir de suyu fazla harcadığımız zaman gelecekte çok çok büyük susuzluk riskiyle karşı karşıya kaldığımızı lütfen unutmayın.
- Evlerde ya da işyerlerinde bulaşık ve çamaşır makinelerinin tam dolmadan çalıştırılması çok fazla su israfına sebep olur; onun yerine makineler tam dolduktan sonra çamaşır veya bulaşıkların yıkanması biraz da olsa su israfının önüne geçecektir.
- Plastik atıklar sarı poşete, kağıt/karton atıkları mavi poşete, cam atıklar yeşil poşete, organik atıklar kahverengi poşete olacak şekilde atıklarınızı ayrıştırın.
- Plastik poşet kullanmak yerine tekrar tekrar kullanılabilen bez çantaları tercih edin.
- Bu konuda bildiğiniz bilgileri de çevrenizle paylaşın. Siz de çevrenizde sürdürülebilirlikle ilgili farkındalık yaratın.
UNUTMAYIN, SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GELECEK KENDİ ELLERİMİZDE!
“Küçücük yaptığım bir hamleden ne olacak? Bir tek benim uygulamamla mı değişecek?” demeyin. Her şey sizin elinizde.
Sağlıklı günler dilerim…