“Yeni bir diyet modeli çıkmış ben onu deniyorum…” gibi cümleleri çoğunuz duymuşsunuzdur.

Genellikle televizyonlarda, sosyal mecralarda, kitaplarda ve gazetelerde karşımıza çıkan pek çok diyet modeli bulunmaktadır. Popüler diyetler olarak adlandırdığımız diyetlerin bazıları, uygulayan kişilere fayda sağlarken; bazıları, ne yazık ki kişilere zarar bile verebiliyor. Çünkü her diyet modeli her kişide aynı etkiyi yaratmaz, bunu unutmayın! Kişinin hastalık geçmişi, yaşı, cinsiyeti, kan değerleri, genetiği vb. gibi pek çok faktör, diyet modellerinin uygulanabilir olup olmamasını etkiler. Gelin hep birlikte bilgilenmek adına popüler diyetlerden bazılarını inceleyelim…
KETOJENİK DİYET
Ketojenik diyet modeli aslında epilepsi gibi sinir hastalıklarına yönelik oluşturulmuş bir tedavi edici diyet modelidir. Protein, yağ ve karbonhidratın oranı genellikle 4:1 olacak şekilde ayarlanır. Ancak günümüzde bazı bireyler günlük beslenmelerinde bu diyeti uygulamak istemektedirler. Ketojenik diyet modeli temelde, karbonhidrat tüketimini oldukça sınırlayan, yağ ve protein tüketimini arttıran bir diyettir. Böylece kişilerin ihtiyacı olan enerji, birincil enerji kaynağı olan vücuttaki karbonhidrat depolarından değil de yağ depolarından gelir. Ancak karbonhidrat tüketiminin azalması demek; kişinin yeterli düzeyde posa, vitamin ve mineralleri tüketemiyor olması anlamına gelir. Ayrıca az miktarda tüketilen karbonhidrat, yorgunluk ve dayanıksızlığa sebep olabilir. Dolayısıyla ketojenik diyet, bilinçsizce uygulanırsa bazı sağlık problemlerine yol açabilir.  
PALEO DİYETİ
Paleo diyeti çok eski zamanlarda yaşayan insanların beslenme modelini ele alır. Yani bu diyette rafine un, şeker, tuz ve hazır gıdalar tüketilmemelidir. Onun yerine diyetin temelini; organik ve doğal olan meyveler ve sebzeler, et ve et ürünleri, balık, kuru yemişler, kurubaklagiller oluşturur. Böylece bu diyet modelinde kişiler, glisemik indeksi düşük gıdalarla beslenmeyi tercih ederek kan şekerlerini dengede tutmuş olurlar. Ancak bu beslenme modelinde fazla miktarda tüketilen protein, kişilerde böbrek hastalıklarına sebep olabilir. Ayrıca hayvansal gıdanın fazla tüketiminden kaynaklı olarak da kişilerde kolesterol düzeylerinin artması ve kalp rahatsızlıkları tetiklenebilir. 
DİKKAT! Yukarıda bahsettiğim diyet modellerini asla kendi başınıza uygulamamalısınız. Mutlaka bir diyetisyene danışmalısınız. 
Sağlıklı günler dilerim…