Bağırsakların mutluluğu için probiyotikler çok önemlidir. Peki ama nedir bu probiyotikler, hangi besinler probiyotik kaynaklarıdır ve probiyotiklerin faydaları nelerdir? Merak edilenler yazımızda…
PROBİYOTİK NEDİR?
Antibiyotik teriminin anlamca karşıtı olan probiyotik, “pro” ve “biota” kelimelerinden adını alır ve “yaşam için” anlamına gelmektedir.Probiyotikler, sindirim sisteminde belli sayılarda bulunan ve temel beslenmenin yanında sağlık açısından faydalı olan canlı mikroorganizmalardır.Bir başka tanımda ise; Probiyotik, kullananın bağırsak mikrobiyal dengesini düzelterek yararlı bir şekilde etkileyen canlı mikroorganizmalardır.
“Probiyotik mikroorganizmalar sindirim sistemini düzenlemeye ve bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olur.”
PREBİYOTİK NEDİR?
Prebiyotikler sağlığımız üzerine olumlu etkilere sahip probiyotik mikroorganizmaların çoğalma ya da etkinliğini arttıran ve sindirilmeyen besin öğeleridir.
“Prebiyotik bileşenler, sindirim sisteminin düzenlemeye ve bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olan Probiyotik Mikroorganizmaların bağırsakta gelişimini ve yaşamını destekler.”

EN İYİ PROBİYOTİKLER
Boza, yoğurt, tarhana, turşu, kefir, ekşi mayalı ekmek ve peynir gibi besinler probiyotikler açısından zengin içeriklerdir. İşte bu probiyotiklerin faydaları…

PROBİYOTİKLERİN (BAĞIRSAK DOSTU BAKTERİLERİN) FAYDALARI NELERDİR?
-Sağlıklı ve dengeli bir bağırsak florası; bağışıklık sistemini güçlendirir, enfeksiyonlara karşı koruma sağlar ve gıdaların sindirimine yardımcı olur. Sağlıklı bağırsak florası ağır metalleri ve kanserojen maddeleri etkisiz hale getirir, histamini etkisizleştirir, toksik maddeleri yok eder. Bağırsak florası bağırsak hareketlerini uyarır, kabızlık ve ishali önler. Ayrıca kanın pıhtılaşmasını sağlayan K vitamini bağırsak florasında sentezlenmektedir.
-Bağırsak florasının dengeli ve sağlıklı kalmasını probiyotikler sağlamaktadır. Yapılan çalışmalar probiyotiklerin vücudun cilt alerjilerine karşı savunmasını artırabileceğini göstermiştir. Probiyotikler ayrıca çölyak hastalığı ve glüten intoleransı gibi gıda intoleranslarını hafifletebilir. Probiyotikler sağlıksız gıdaların etkilerine karşı sindirim sistemini destekler.
-Probiyotikler bağırsak hastalıklarına karşı koruma sağlar. İrritabl bağırsak sendromu, Crohn hastalığı, ülseratif kolit, inflamatuar bağırsak hastalığı ve diğer inflamatuar hastalıkların tedavisinde probiyotikler fayda sağlamaktadır.
-Probiyotikler mantar enfeksiyonlarını önler. Yararlı bakterilerin bağırsak florasında azalması kandida gibi mantar enfeksiyonlarının vücudu etkilemesine sebep olabilir.  Bağırsak mantarı, vajinal mantar ve diğer enfeksiyonlara yakalanmamak için sağlıklı bir bağırsak florası gereklidir.
-Probiyotikler, antibiyotik hasarına karşı koruma görevi görmektedir. Antibiyotikler bağırsak florasının hassas mikrobiyal dengesini bozmaktadır.  Antibiyotik tedavisinden sonra bağırsak florasını en kısa sürede yeniden oluşturmak son derece önemlidir.
-Bağırsak florasının sağlığını koruyan probiyoriklerin kolon kanserini önlemedeki olumlu etkilerini doğrulayan çeşitli çalışmalar bulunmaktadır.
PROBİYOTİKLER (BAĞIRSAK DOSTU BAKTERİLER) NASIL ARTIRILIR?
-Probiyotik içeren besinler tüketmek probiyotikleri destekler ve bağırsak florasının sağlıklı kalmasını sağlar.  Evde yapılan turşular bağırsak florasını yenilemek ve güçlendirmek için tüketilecek gıdaların başında gelmektedir. İlikli kemik suyu da yine probiyotikler açısından zengin besinler arasında yer almaktadır.  Yararlı bakteriler; ev yapımı yoğurt, kefir, ayran, peynir gibi fermente süt ürünlerinde bulunur.
-Probiyotiklerin gıdası olan prebiyotik besinler tüketerek de probiyotikler artırılabilir. Bal kabağı, tatlı patates, enginar, soğan, sarımsak, pırasa, avokado, kırmızı pancar, yer elması ve muz gibi besinler prebiyotik kaynaklarıdır. Ayrıca baklagiller, tam buğday, tam yulaf, kepekli çavdar, bulgur, kinoa da yine prebiyotik içermektedir. Güçlü bir antioksidan olan bal da hem probiyotik hem de prebiyotik kaynağıdır.