Alanya Güllerpınarı Mahallesi’nde hayata geçirilen kentsel dönüşüm projesi, iddiaya göre 100 Yıl Apartmanı’nın Gen Deluxe Triumph 3 adıyla yenilenmesi ve depreme dayanıklı hale getirilmesi amacıyla başlatıldı. Proje, Alanya’nın tanınmış ailelerinden olan ve güvenilen E.B.’nin oğlu T.B.’ya ait B. İnşaat, Z.G.’nin sahibi olduğu O.Y. ve M.Ç.’ye ait mimarlık şirketi ortaklığına verilmişti. Ancak bu firmalar, mali sıkıntılar nedeniyle projeyi yarıda bıraktı. İddialara göre, B.’nin şirketini devrederek kaçtığı ve Z.G.’nin hesaplarına tedbir konulduğu belirtiliyor.
2023 yılı Ekim ayında teslim edilmesi planlanan dairelerin tamamlanmaması üzerine hak sahipleri, inşaat sahasında protesto düzenledi. Çoğunluğunu emeklilerin oluşturduğu hak sahipleri, dört yıldır evlerine kavuşmayı beklediklerini ve müteahhitlerin projeyi tamamlamak için hiçbir somut adım atmadığını vurguladılar. Mağdurlar, durumu yetkililere bildirdiklerini ancak çözüm bulunamadığını belirtiyor. Alanya'daki bu kentsel dönüşüm krizinin çözülmesi için yetkililerden acil müdahale bekleniyor.
MALİ SIKINTILAR PROJEYİ DURDURDU
Proje ortaklarından B. İnşaat’ın sahibi T. B.’nın vergi borçları nedeniyle şirketini ortağı M. Ç.’e devrettiği, O. Y.’nın sahibi Z. G.’in de diğer tüm projelerinin durma noktasına geldiği iddiaları Alanya gündeminde yer alıyor. Yaşanan bu mali krizler de Triumph projesinin tamamlanmasını engelledi.

Turizmde ortak hedef: Sürdürülebilirlik Turizmde ortak hedef: Sürdürülebilirlik


AVUKAT TEPE: “HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATIYORUZ”
Hak sahiplerinin avukatı Abdullah Meriç Tepe, yaşanan mağduriyetle ilgili hukuki süreci başlatacaklarını duyurdu. Tepe, “2020 yılında başlatılan bu proje, müteahhit firmaların mali sıkıntıları nedeniyle tamamlanamadı. Firmalar, projeyi nakit parayla bitiremeyeceklerini itiraf etti. Taşeron firmalara daire vererek iş yapmaya çalışıyorlar. Bu sürdürülebilir bir çalışma değil. Ayrıca kira yardımları da gecikme sonrası yapılmadı, ev sahipleri yüksek kira bedelleriyle karşı karşıya kaldı. Hukuki sürecin yanında  ilgililer hakkında gerekli suç duyurularını da yapacağız” ifadelerini kullandı.

MÜTEAHHİTLERDEN SOMUT ADIM YOK
Tepe, müteahhit firmaların ödeme güçlükleri nedeniyle projeyi tamamlamak yerine taşeron firmalara daire teklif ederek dış cephe gibi bölümleri yaptırmaya çalıştığını, ancak bu yolun güvenilir olmadığını belirtti. Tepe, müteahhitlerin sorumluluklarından kaçtığını ifade ederek, “Hak sahipleri, dört yıldır mağdur ediliyor. Proje sahipleriyle iletişim kurmak neredeyse imkansız. Firmaların sorumluluklarını yerine getirmesi ve projeyi bitirmesi için her türlü yasal adımı atacağız” dedi.
MAĞDURLAR YETKİLİLERDEN YARDIM BEKLİYOR
Hak sahiplerinden 81 yaşındaki Mehmet Altundarak, “2023’te bitmesi gereken proje hala yarım. Bir yıldır inşaat olduğu gibi duruyor, kira yardımı da alamıyoruz. Müteahhitler ortadan kayboldu. Görüşmek istiyoruz, ama kimseye ulaşamıyoruz. Devletten yardım bekliyoruz” dedi.
Kentsel dönüşüm projesi mağdurlarından Lale Zorlu ise, “Kentsel dönüşüme girerken bize modern ve güvenli bir proje vaat edildi. Ancak dört yıldır bir arpa boyu yol alınmadı. Kiralar çok yüksek, devletten destek bekliyoruz” dedi. Emekli Mustafa Yılmaz (78) ise, “30 yıldır oturduğumuz evi deprem güvenliği için verdik ama mağdur edildik. Üç yıldır kiradayız, müteahhitleri ortada göremiyoruz,” diyerek tepkisini dile getirdi. Hak sahipleri, projeyi tamamlamayan müteahhit firmalar hakkında yetkililerin devreye girmesini ve mağduriyetlerinin bir an önce giderilmesini talep ediyor.