Alanya Demirtaş Mahallesi, Bayrak Sokak’ta yaşayan vatandaşlar imar yolu açılması için Alanya Belediyesi’ne başvuru yaptı. Alanya Belediyesi, bölge halkının talebine olumlu yanıt vererek imar yolunun açılacağına dair belge gönderdi. Aradan 1 yıl geçmemesine rağmen çalışma başlamadı. Vatandaşlar belediyeye ikinci kez dilekçe gönderdi. Ancak Alanya Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü tarafından gönderilen yazıda ‘ İlgili dilekçeniz incelenmiş olup, söz konusu bölgede coğrafi yapı ve evlerin de risk altında olmasından dolayı yolun açılması uygun değildir’ yanıtıyla karşılaştılar. Bölge sakinleri risk nedeniyle imar yoluna izin verilmeyen bölgenin 2 metre sınırındaki yere bir süre sonra inşaat ruhsatı verilmesine tepki gösterdiler. Mahalle sakinleri imza toplayıp Alanya Belediye Başkanlığı İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’ne dilekçe verdiler.

AFAD İNCELEME YAPTI

Belediyeden geri dönüş alamayan vatandaşlar durumu AFAD’a bildirdi. Jeoloji mühendislerinin bölgede yaptığı çalışmalar sonucunda AFAD tarafından verilen yanıtta, “930 Ada, 5 Parsel'de yapılacak olan yeni inşaat çalışmaları ile ilgili olarak zemin özellikleri ve eğimin yüksek olması sebebiyle, stabilite problemleri oluşabileceği ve bu durumun mevcutta bulunan yapılara zarar verebileceği öngörülmektedir. Bu nedenle söz konusu alanda inşaat faaliyetlerine başlanılabilmesi için öncelikli olarak gerekli tedbirlerin (Projelendirilmiş ve onaylanmış istinat duvarı, fore kazık, ankraj vb.) alınması kanaatine varılmıştır” ifadelerine yer verildi. Uyarılara rağmen gerekli önlemler alınmadan başlanan inşaat nedeniyle bölgede bulunan evlerde çökmeler meydana geldi. Evlerinden tahliye olan vatandaşlar yetkililere seslerini duyurabilmek için çağrıda bulundu.


‘YAPILAN HATA BİR AN ÖNCE DÜZELTİLSİN’

İnşaat çalışması nedeniyle doğup büyüdüğü evde çökmeler yaşandığını söyleyen bölge sakinlerinden Eren Gürkan, can güvenliklerinin olmadığını belirtti.  Gürkan, “İmar yerinde yol hakkımız var. Annem yaşlı ve evimizin olduğu yer yokuş. Bu yüzden imar yolunun açılması için Alanya Belediyesi’ne dilekçe yazdık. Başvurumuzun ardından belediye yolun açılacağına dair belge gönderdi. Aradan 1 yıl geçtikten sonra yol açılmadığı için ikinci dilekçemizi verdik. Alanya Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü tarafından gönderilen yazıda ‘İlgili dilekçeniz incelenmiş olup söz konusu bölge coğrafi yapısı ve evlerinde risk altında olmasından dolayı yolun açılması uygun değildir’ dediler. Belediyeye itimadımız sonsuz olduğu için bir bildikleri vardır diyerek üstüne düşmedik. Israrcı olmadık. Fakat daha sonra aynı yerin hemen 2 metre sınırımız olan yere inşaat ruhsatı verildiğini öğrendik. Mahallemizdeki binaların çoğu 40-50 senelik yapılar. Risk oluşabileceği için tüm mahalle halkı bir araya gelip Alanya Belediyesi’ne gittik. Bize öncülük eden Demirtaş Mahallesi Muhtarı Mustafa Doğrul'la bütün mahallenin imzası olan dilekçeyi belediyeye verdik. Ancak belediyeden herhangi bir geri dönüş olmadı. Biz de durumu bölgede inceleme yapması için AFAD’a ilettik. 'Bize yol için izin vermeyen belediye inşaat ruhsatı veriyor' dedik. Jeoloji mühendisleri burada inşaat yapmanın riskli olacağını ve evlerde göçmeler olacağını ve önlem alınması gerektiğini belediyeye bildirdi. Tüm uyarılara rağmen hiçbir önlem alınmadan burası kazılmaya devam edildi. Doğup büyüdüğüm evimizin altı göçtü. Göçmeden dolayı evde yaşayan annemi çıkardık. Çünkü risk altında. Yağmur yağmasıyla birlikte kayma yapabilir. Mağduruz. Bize yol için bile izin vermeyen belediyenin riskli olduğu halde aynı yere inşaat ruhsatı vermesine anlam veremiyoruz. Çözüm Masası’na dün yaptığımız şikayete hala dönüş alamadık. Yapılan hatanın bir an önce düzeltilmesini istiyoruz. Evimize, yerimize ihlal var. Sınırlarımızı aştılar. Kepçeyle yıktılar. Evin altında kalacağız. Kimseye sesimizi duyuramıyoruz. Yetkilileri göreve davet ediyoruz” dedi.