Sağlıklı ve güzel görünen saçlar, kişiye mutluluk ve özgüven verir. Saça iyi gelen vitaminler birçok kişi tarafından değerlendirilebilir. Saç dökülmesi için vitamin takviye alınabilir. Saç için vitaminler konusunda daha detaylı bilgi almak için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.
Güçlü ve canlı gözüken saçlara sahip olmanın sırrı aslında yaşam kalitesi ve çevresel faktörlere dayanır. Yoğun iş stresi ve hayat koşuşturmacası, kötü beslenme alışkanlıkları, vitamin eksikliği, yetersiz su alımı, sigara, alkol, düzensiz uyku, hava kirliliği, saçların fazla ısıya maruz kalması gibi zararlı faktörlerin saç sağlığınız üzerinde ciddi olumsuz etkileri olabilir.
Saç Dökülmesi Hangi Vitamin Eksikliğinde Olur?
Vitamin eksikliği, saç sağlığını direkt olarak etkileyebilir. Yoğun hayat temposu yüzünden düzenli beslenmeye zaman ayırmak çoğu zaman mümkün olmaz. Bu nedenle tüketilen besinlerden alınan vitaminler, vücudunuzun gereksinimlerini karşılamakta yetersiz kalabilir. Buna bağlı olarak saçlarınızda cansızlık, seyrekleşme ve saç dökülmesi ortaya çıkabilir. Saç dökülmesine karşı saç için vitaminler kullanılabilir. Saça iyi gelen vitaminler konusunda bilgi sahibi olmak önemlidir. Böylece saç dökülmesi yaşayan kişiler hangi vitamin eksikliği saç dökülmesi yapıyor bunu öğrenerek, saç için vitaminler sayesinde bu problemin önüne geçebilir.
Saç için vitaminler çok çeşitlidir. A vitamini, D vitamini, B vitamini, E vitamini, çinko ve demir bunlardan bazılarıdır. Her bir vitaminin vücutta farklı görev ve işlevleri vardır. Vitamin eksikliği kadar vitamin fazlalığının da vücuda ve saçlara zararı olduğu unutulmamalıdır. Vücudunuzda hangi vitaminin ne kadar miktarda eksik olduğuna doktor tarafından karar verilir. Tam teşekküllü bir hastanede yapılan kan tahlili ve tetkikler sonucunda eksik olan vitaminlerin takviyesi doktorunuz tarafından önerilir. Saçı besleyen vitaminler tablet halinde olabileceği gibi, saç bakım ürünleri içerisinde de bulunabilir.
Saç Dökülmesi İçin Vitamin
Besinlerden alınan vitamin ve mineraller, saç köklerinizi ve saç derinizi besler. Ancak çeşitli nedenlerle vitamin eksikliği yaşanan durumlarda saçlar, sağlıklı ve güçlü görünümünü kaybedebilir. Düzensiz beslenme sonucu vücudunuzda eksik kalan vitaminler, doktor onayı ile alınan vitamin takviyesi sayesinde tamamlanabilir. Saç için vitaminler kullanmak, saçları güçlendirip kalınlaştırarak daha dolgun saçlara kavuşmayı sağlayabilir.
A Vitamini: A vitamini, vücudumuzdaki tüm hücrelerin gelişimine destek sağlamasının yanı sıra, antioksidan etkisi ile bağışıklık sisteminin güçlenmesine de katkıda bulunur. Saç, göz, deri, kemik karaciğer gibi diğer tüm organların gelişimini destekler. Saçların nem dengesini korumaya yardımcı olur. Sebum üretimi sayesinde saç köklerini ve saç derisini beslenmesine katkı sağlar. A vitamini eksikliği, saç derisinde kaşıntı, kepeklenmeye neden olabilir. Fazla alınan A vitamini, vücutta toksisite yaratarak karaciğere zarar verebilir. A vitamini bulunan besinler arasında sebzeler, yumurta ve süt ürünleri ön plana çıkabilir. Bu besinlerin uygun miktarda tüketilmesine dikkat edilmelidir.
B3 Vitamini (Niasin): Niasin, saça iyi gelen vitaminler arasındadır. Vücudun kan dolaşımını ve enerji üretimini destekler. Saç derisinin sağlığı için önemlidir. B3 vitamini eksikliğinde, saçlarda güçsüzlük ve cansızlık görülebilir.
B5 Vitamini (Pantotenik Asit): Vücutta depo edilemeyen bir vitamindir. B5 vitamini, vücutta yağ, karbonhidrat ve proteinlerin enerjiye çevrilmesinde görev alır. Cilt bariyerini güçlendirmeye, saç derisini nemlendirmeye ve saçlara parlaklık kazandırmaya yardımcı olur. Pantotenik asit eksikliğinde saç dökülmesi görülebilir.
B6 Vitamini (Piridoksin): Saç derisindeki hücrelerin yenilenme hızını artırarak daha güçlü saçlar için vücuda destek sağlar.
B7 Vitamini (Biyotin): Vitamin H olarak da bilinir. Biyotin, saç derisinin güçlenmesinde etkili rol oynar. Biyotin eksikliğinde saçlarda kırılma ve cansızlık sıkça görülebilir. Ayrıca eksikliği tırnak ve cilt problemlerine neden olabilir. Biyotin eksikliği genetik temelli olabilir, bunun yanında hamilelerde de ortaya çıkabilir. B7 vitamini eksikliğinde saçlar hızlı beyazlar, saç dökülmesi de görülebilir. Yüksek oranda biyotin içeren gıdalar arasında pirinç, yumurta, kırmızı et, sebze ve meyveler bulunur.
B9 Vitamini (Folik Asit): Folat olarak da isimlendirilen folik asit, yeni hücrelerin üretilmesini ve kan hücrelerinin çoğalmasını sağlar. Saçların sağlıklı uzamasına destek verir. Saçlarda kırıkların oluşmasını engellemeye yardımcıdır. B9 vitamini, alopesi (saç dökülmesi) tedavisinde kullanılabilir.
B12 Vitamini: B12 vitamininin vücuttaki esas görevi, oksijeni dokulara taşımaktır. Demir emilimini artırmaya yardımcı olur. Saçları güçlendirerek, kırılmaları azaltabilir. B12 vitamini, saç için vitaminler grubundadır. Saç dökülmesi sorununun çözümünde olumlu etkisi olabilir.
C Vitamini (Askorbik Asit): C vitamini, suda çözünebilir. Vücutta kolajen üretimini artırır. Antioksidan özelliğe sahiptir. Bu sayede serbest radikallerin zararlı etkisinden vücudu koruyabilir. Bağırsaklardan demirin emilebilmesi için de C vitamini gereklidir.
D Vitamini: Güneş ışınlarından deri yoluyla alınan ve sentezlenen temel vitamindir. Kapalı alanda uzun saatler çalışan ve güneşin az olduğu bölgelerde yaşayan kişilerde D vitamini eksikliği görülebilir. D vitamini eksikliğinde saç dökülmesi ortaya çıkabilir. D vitamini, saçı besleyen vitaminler arasındadır. Bunun yanı sıra vücuttaki diğer sistemleri de etkileyebilir. Yüksek tansiyon, kalp rahatsızlıkları, sindirim bozukluğu hastalıkları ortaya çıkabilir. Depresyon, yorgunluk gibi duygu durum bozuklukları da D vitamini eksikliğinden kaynaklanabilir. Çeşitli balıklar, avokado, fındık, yumurta, süt, D vitamini bulunduran besinlerden bazılarıdır.
E Vitamini: E vitamini, saç ve cilt bakımında oldukça önemlidir. Hücre yenilenmesini hızlandırmaya yardımcıdır. Vücut için zararlı olan serbest radikallere karşı savunma mekanizmasını destekler. Saçlara nem desteği sağlayarak sağlıklı uzamasında ve parlaklığına kavuşmasında önemli katkı sağlar. Saç teline ışıltı ve yumuşaklık kazandırmaya yardım eder. Yeşil sebzeler, ay çekirdeği, fıstık, ıspanak E vitamininden zengin besinlerdir. E vitamini, yağda çözünebildiği için yağlı besinlerle birlikte alınması faydalıdır.
Çinko: Çinko minerali, saç dokusunun onarılmasını ve saç foliküllerinin desteklenmesini sağlar. Saçtaki yağ üretimine etki eder. Yara iyileşmesini hızlandırmaya, hücrelerin büyümesini desteklemeye ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Hayvansal protein içeren besinler fasülyede, tahıllarda ve baklagillerde bulunur. Yaş ilerledikçe çinko eksikliği artabilir. Düşük çinko seviyesine sahip kişilerde yara iyileşmesinde gecikme, tat ve duyu bozuklukları görülebilir.
Demir: Demir, vücutta depo edilen bir mineraldir. Demir eksikliğinde saç dökülmesi ve solunum sistemi problemleri ortaya çıkabilir. Yorgunluk, nefes darlığı, soluk cilt görülebilir. Genellikle androgenik alopesinin ( kadın tipi saç dökülme) ortaya çıkmasında etkili olabilir. Demir bakımından zengin besinler arasında kırmızı et, beyaz et, baklagiller bulunur.
Selenyum: Saç derisinin sağlıklı olmasına katkı sağlar. Kepek oluşumunu önlemede de yardımcıdır. Et, çikolata ve balıkta bol miktarda selenyum bulunur.
L-Sistein: Saç teli ile saç kökleri arasındaki bağların güçlenmesinde etkili olan bir aminoasittir. Keratin üretiminin artmasına imkan tanır. Saç ve tırnakların sağlığı için de önemlidir.
L-Lizin: Kolajen üretimi için gerekli olan aminoasitlerden biridir. Kalsiyum emilimini sağlar. Sağlıkla uzayan saçlara sahip olmaya yardım eder.
Saça İyi Gelen Vitaminler ve Saçı Besleyen Vitaminler
Saç dökülmesi, erken müdahale edildiğinde tedavisi başarılı olan bir sağlık problemidir. Saç dökülmesi yaşayan hastaların hemen saç ekimi kliniklerine başvurması doğru değildir. Bazen saç dökülmesi şikayetinizin sebebi basit bir vitamin eksikliği de olabilir ve bu sorun vitamin takviyesi ile çözülebilir. Hastalar saça iyi gelen vitaminler ile desteklenebilir. “Saç dökülmesi hangi vitamin eksikliği ile olur?”, sorusuna kesin bir yanıt vermek mümkün olmayabilir. Çünkü, vücudumuzdaki vitaminlerin çoğu saç sağlığı üzerinde etkilidir. Bu vitaminlerin başlıcaları olarak A, C ve E vitaminleri, B grubu vitaminler sayılabilir. Eğer vitamin desteğiyle saçlar sağlıklı yapıya kavuşmuyorsa saç ekimi yöntemine başvurulabilir. Hastada hangi vitamin eksikliği olduğuna ve saç için vitaminler hangi miktarda kullanılmalı gibi soruların yanıtlarına doktor karar vermelidir. Öncelikle doktor muayenesi gerçekleştirilmeli, tetkikler sonucunda gerekli tedaviye karar verilmelidir.
Sizler de saç dökülmesi belirtilerine sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, saç ekimi ve saç ekimi fiyatları hakkında bilgi almak için deneyimli hekim kadrosuyla hizmet veren hastanelerimizden randevu alabilir, ön muayeneniz sonucunda hızlıca tedavi olabilirsiniz.
Saç dökülmesine hangi vitamin iyi gelir?
Saç dökülmesi ve kellik, çağımızın en çok karşılaşılan kozmetik problemlerinden biridir. Kadın, erkek, genç, yaşlı herkeste görülebilen bu problemlerin gelişen tıp dünyasında çözümü vardır. Sağlıklı saçlara sahip olmak isteyen kişiler, ilk olarak ameliyat gerektirmeyen yöntemlerle çözüm bulmaya çalışır. Bunlar arasında günümüzde en çok dikkat çekeni özel olarak hazırlanmış vitamin takviyeleri olur.
Trend Haberler
Alanya'da yarın okullar tatil mi?
Bugün dışarıya çıkarken dikkat! Yurt geneli 'kuvvetli' uyarı!
Alanya'da kaçak kazı yapan 3 kişi suçüstü yakalandı
Alanya’da motosiklet kazası: 2 yaralı
‘İkamet sorunu Alanya’yı krize götürüyor’
Doğu Akdeniz ve Doğu Anadolu'ya 'kuvvetli yağış' uyarısı!