Gündem

Planlı üretime kapsamlı yeni destekleme modelleri

Abone Ol

Tarım ve Orman Bakanlığının ‘Planlı Üretim’ kapsamında oluşturduğu yeni destekleme modelini içeren ‘2024-2026 Yıllarında Yapılacak Hayvancılık Desteklemelerine İlişkin Karar’ Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Alanya İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar, Türkiye genelinde hayvancılık ve tarım sektörlerine yönelik yeni destekleme modeliyle ilgili bilgi verdi. Rüzgar, bu yeni destekleme modellerinin hayvancılık ve tarım sektöründe büyük bir dönüşüm yaratacağını belirtti. Yeni modelde büyükbaş hayvan destekleri kapsamlı bir şekilde revize edilirken temel destek tutarı 750 TL’den 1.000 TL’ye çıkarıldı. Ayrıca, aile işletmelerine 1.000 TL, suni tohumlama ile doğan buzağılar için 800 TL, yerli sperma kullanımı için 500 TL, soy kütüğüne dahilse 1.500 TL, genç ve kadın üretici ise 700 TL ve birinci derece örgüt üyesine ise 200 TL ilave destek verilecek. Bu yeni modelle büyükbaş hayvan desteği toplamda 5.700 TL’ye ulaşarak yüzde 175 artış sağlandı.
ARİ İŞLETME DESTEKLERİNDE ARTIŞ
Yeni modelde ari işletme destekleri de önemli ölçüde artırılırken, eski modelde 38.680 TL olan destekler, yeni modelle 77.000 TL’ye çıkarıldı. Ayrıca, dişi sperma kullanımı için 20.000 TL ilave destek eklenirken toplamda 97.000 TL’lik destekle yüzde 151 artış yaşandı.
KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIK DESTEKLERİ
Küçükbaş hayvancılık için temel destek tutarı bir küçükbaş 200 TL olarak belirlenirken ilave destekler arasında en fazla 100 baş anaç koyun keçi varlığına sahip işletmelerdeki oğlaklar ile dişi kuzular için 200 TL, kadın yetiştiricilerin işletmelerinde doğan oğlak veya dişi kuzular için 140 TL, birinci derece tarımsal örgütlere üye olan yetiştiricilerin kuzuları için 40 TL ve sürü yöneticisi desteği için 360 TL ilave destek bulunurken toplamda 940 TL’ye varan destek sağlanacak.
BUZAĞI DESTEKLEMELERİ
Buzağılar için temel destek tutarı 1.000 TL baş olarak belirlenmiş olup ek destekler arasında aile işletmelerine 1.000 TL, genç ve kadın üreticilere 140 TL, suni tohumlama sonucu doğan buzağılar için 800 TL, arı işletmelerde doğan buzağılar için 4.000 TL, yerli sperma kullanan işletmeler için 500 TL ve soy kütüğüne dahil buzağılar için 1.500 TL yer alıyor. Toplamda buzağı desteklemeleri 10.100 TL’ye ulaşmış oluyor.
BALIKÇILIKTA YENİ DESTEKLEME MODELİ
Balıkçılık sektörüne yönelik yeni destekleme modeli de hayata geçirilirken küçük ölçekli balıkçılık desteği yüzde 43 ile yüzde 100 arasında artırılacak, balıkçı gemisi sahibi veya ortağı kadınlara küçük ölçekli balıkçılık desteği yüzde 35 daha fazla ödenecek. Ayrıca, işletmelere her bir teknik kriter için temel destek tutarına ilave destekte verilecek.
GENEL TARIM VE HAYVANCILIK DESTEKLERİ
Yeni destekleme modeliyle genel tarım ve hayvancılık desteklerinde de önemli artışlar sağlanmıştır o artışlar ise şu şekildedir;
- Büyükbaş Hayvan Desteği: 2.068 TL’den 5.700 TL’ye (yüzde 175 artış)
- İpek Böceği Desteği: 5.350 TL’den 19.600 TL’ye (yüzde 266 artış)
- Arılı Kovan Desteği: 6.000 TL’den 19.000 TL’ye (yüzde 217 artış)
- Küçükbaş Destekleri/Kuzu: 45.400 TL’den 85.200 TL’ye (yüzde 88 artış)
- Küçükbaş Destekleri/Oğlak: 45.400 TL’den 94.000 TL’ye (yüzde 107 artış)
HİZMET BEDELİ VE KESİNTİ ORANLARI
Hizmet bedeline konu destekler ve kesinti oranları da belirlenirken büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık, arıcılık, besilik erkek sığır ve çiğ süt desteklerinde yüzde 3’e kadar il ve ilçe birliklerine, yüzde 5’i merkez birliğine kesinti uygulanacak.
SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DESTEKLERİ
Su ürünleri yetiştiriciliği destekleri kapsamında alabalık, sazan ve yeni türler için temel destek tutarı belirlenmiş ve çeşitli teknik kriterlere göre ilave destekler eklenirken proje kapasitesi, birlik üyeliği, tarımsal örgüt üyeliği ve kapalı devre üretim gibi kriterler göz önünde bulundurularak destek miktarları artırılacak.
'VERİMLİLİK VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ARTACAK'
Türkiye genelinde hayvancılık ve tarım sektörlerine yönelik yeni destekleme modeliyle ilgili bilgi verdi. Müdür Rüzgar, destekleme modellerinin Alanya ve çevresinde hayvancılık ve tarım sektörlerinde büyük bir dönüşüm yaratacağını söyledi. Rüzgar, “Yeni destekleme modelleri, üreticilerimizin verimliliğini ve sürdürülebilirliğini artıracak, sektörde önemli bir sıçrama yaşanacak” dedi. Rüzgar, yeni desteklerin özellikle genç ve kadın üreticilere yönelik ek katkılar sunduğunu, bu sayede sektörde daha fazla katılım ve yenilik beklediklerini ifade etti. Ayrıca, su ürünleri ve balıkçılık sektörüne yönelik desteklerin de sektörün gelişimine büyük katkı sağlayacağını belirten Rüzgar, yeni destekleme modellerinin hayvansal üretim, süt ürünleri üretimi, tarımsal araştırma ve geliştirme desteklenmesine ilişkin hususları kapsadığını ve bu kararın, hayvan genetik kaynaklarının korunması ve geliştirilmesi amacıyla hazırlandığını belirtti. Yeni modelin özellikle küçük aile işletmeleri, genç ve kadın üreticilere daha yüksek destekler sunduğunu vurgulayan Rüzgar, “2024-2026 yılları arasında üç yıllık hayvancılık destekleme uygulamamız Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanmış, Bakanımız İbrahim Yumaklı tarafından açıklanmıştır. Bu karar, ülke hayvancılığının geliştirilmesi ve sürdürülebilirliğin sağlanması, hayvancılık politikalarının yürütülmesinde etkinliğin artırılması, üretim planlamasına katkı sağlaması ve yerli üretimin teşvik edilmesi amacıyla alınmıştır” dedi.