Beslenme düzenine muzun eklenmesi kan şekerinin düzenlenmesinde rol oynar.
Muz tüketimi, kalp sağlığının korunmasında önemli bir etkendir.
Beslenme düzenine yeterli miktarda muz eklenmesi, insülin direncinin artmasında yardımcı olur.
Lifli yapısında dolayı muz tüketimi, sindirim sisteminin düzenlenmesinde etkisi yapabilmektedir.
Böbrek sağlığında olumlu etkisi vardır.
Muz faydaları arasında tokluk hissi sağlaması da önemli bir avantajdır. Yarattığı tokluk hissi açlığı uzun süre bastırmada etkilidir. Bu yüzden diyetlerde rahatlıkla kullanılabilir.
Muz, antioksidan etki yaratarak hücrelerin oksidatif stresten korunmasında oldukça etkilidir.
Atletik performansın artırmasına yardımcı olan muz sporcuların da tercih ettiği besindir.
Muz aynı zamanda cildi de güzelleştirir.
Mide hastalıklarını dindirmede yardımcı olur.
İçerisinde bulunan potasyumdan dolayı, güçlü bir enerji kaynağıdır.
Muz günde kaç adet tüketilmelidir?
Muzun faydaları oldukça fazladır ancak tüketirken sınırları zorlamamak gerekmektedir. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi, yetişkinlerin günde iki muzdan fazla yememesini önermektedir. Çok fazla muz tüketimi oldukça tehlikeli olabilir.
Muzun zararı var mıdır?
Uygun miktarda muz tüketiminin her hangi bir zararı olmadığı gibi sayısız faydası vardır. Ancak çok fazla tüketilmesi zararlı olabilmektedir. Muzun fazla tüketilmesinde vücut hiperkalemi (kandaki potasyum seviyesinin olması gerektiğinden daha yüksek seviyede olması) geliştirmekte ve kalbe zarar vermektedir. Kas güçsüzlüğü, düzensiz kalp ritmi ile karşılaşamamak için fazla muz tüketiminden uzak durulmalıdır. Çok fazla muz tüketimi baş ağrısı ve uyku problemi de yapabilmektedir.
Muzun bebek ve çocuklarda faydaları nelerdir?
Muz kolaylıkla mama haline getirilebileceğinden bebekler için en güzel yanı budur.
Muz içerisindeki vitamin ve mineraller açısında bebeklere de oldukça faydalıdır.
Kabızlık sorunu yaşayan bebekler için muz tüketimi tavsiye edilmez ancak ishal gibi sorunlarda çocuk ve bebeklere muz yedirmek oldukça faydalıdır.
Muzun çocuklara faydası özellikle sahip olduğu temel mineral ve vitaminlerden gelir. Özellikle kan basıncını düzenlemeye yardım eden muz, böbrek taşlarına karşı korumaya ve yaşlanma ile ortaya çıkabilecek kemik kaybını önlemeye yardımcı olan bir mineral olan potasyum açısından zengindir. Birçok gıda potasyum içerir ve bu nedenle sağlıklı bir beslenme programı uygulanan çocuğun bu besin maddesinde yetersiz olması muhtemel değildir. Muz ayrıca çeşitli diğer minerallerin yanı sıra a, b6, b12 vitaminleri de dâhil olmak üzere bazı vitaminlere de sahiptir.
Muz hangi hastalıklara iyi gelir?
Muz, kalp sağlığı için oldukça önemlidir. Kan basıncını dengelemede oldukça yardımcıdır.
Muz aynı zamanda tokluk hissi verdiği için kilo verme konusunda da yardımcıdır. Anemi, artrit, idrar rahatsızlığına iyi geldiği bilinmektedir.
Yüksek magnezyum içeriği ile regl öncesi ağrılarına ve yanıklara da iyi gelebilir.
Muz diyetlerde kullanılabilir mi?
Bir orta boy muzun yaklaşık 150 kcal içermektedir. Aynı zamanda içerisinde glisemik indeksin yüksek olduğunun bilinmesi ve ona göre ölçülü miktarlarda tüketmesi önemlidir. Ayrıca içerisinde bulunan yüksek lif sebebiyle de tok tuttuğu ve enerji verdiği için sporcu diyetlerinde de tercih edilebilir.
Muz nasıl tüketilmelidir? Muz pişirilerek yenilebilir mi?
Muz kabukları genellikle pişirilmiş, haşlanmış ya da kızartılmış şekilde servis edilirken başka meyvelerle birlikte çiğ olarak parçalayıcı yardımı ile de tüketilebilir.
Muz aç mı tok mu tüketilmelidir?
Glisemik indeksi yüksek olan muz meyvesi yanında bir protein kaynağı olan yoğurt veya süt ile ya da yağ içeriği zengin kuruyemişlerle tüketilirse kan şekerini daha yavaş yükseltir.