Minerallerin Faydaları
Mineraller, doğada yaygın olarak bulunan inorganik maddelerdir. Bu maddeler vücudumuzda kemik, kas, sinir gibi farklı dokularında bulunur. Bu sayede vücut fonksiyonlarının düzenlenmesi sağlanır. Ayrıca büyüme ve gelişmeye yardımcı olması gibi faydalarından bahsetmek mümkündür. Sağlıklı bir kemik gelişimi, dişlerin sağlıklı olması, enzimlerin aktivasyonu için minerallerin yeterli miktarda vücuda alınması gerekir.
İhtiyaç duyulan mineral miktarı; bireylerin yaşı, cinsiyeti, sağlık durumu, tükettiği besinler, yaşam koşulları gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Mineraller; bitkilerden, hayvansal gıdalardan ya da ilaç preparatlarından alınır. Peki vücuda alınan bu mineraller nedir birlikte bakalım. Bakır, çinko, demir, florür, fosfor, iyot, kalsiyum, krom, magnezyum, potasyum, selenyum, manganez en fazla bilinen minerallerdir. Bu minerallerin birbirinden farklı yararlarından bahsedilebilir. Ayrıca farklı besin kaynaklarında değişen miktarlarda bulunurlar.
Demir, bakır vücuttaki kanın normal işlevini yerine getirmesine katkı sağlar. Kalsiyum, florür dişler için önemli minerallerdendir. İyot, tiroit hormonu sentezinde görev alır.Potasyum ve sodyum ise kas ve sinir fonksiyonu için önemlidir. Mineralleri alabileceğimiz kaynakları örneklemek istersek magnezyum ve kalsiyum süt ve süt ürünleri, yeşil sebzeler; demir et ve tahıl ürünleri; sodyum ve potasyum meyveler, sebzeler ve bakliyat ürünlerinde bulunduğu söylenebilir. Bu örneklerden anlaşılacağı üzere bireylerin, uygulaması gereken özel bir diyeti olanlar haricinde mineral ihtiyaçlarını karşılaması için farklı besinlerden yeterli ve dengeli miktarda tüketmesi istenir.
Mineral Eksikliği Belirtileri
Mineraller kendileri küçük olsa da eksiklikleri hissedilir. Günlük rutinin bozulmasına neden olan mineral eksikliklerinin yaygın belirtileri vardır. Bu belirtiler yine hangi minerale bağlı olduğuna göre değişiklik gösterir. Demir eksikliğinde yorgunluk, halsizlik, baş dönmesi; kalsiyum eksikliğinde kaslarda zayıflık, uyuşma, karıncalanma, magnezyum eksikliğinde iştah kaybı, mide bulantısı, yorgunluk; çinko eksikliğinde bağışıklık sisteminde zayıflama; iyot eksikliğinde ise tiroit hormonları üzerinde etki göstererek kilo değişimleri, yorgunluk gibi belirtiler görülebilir. Bu belirtiler birçok hastalıkta da görülebilir ancak en doğru tanı, hekim muayenesi sonrası konulabilir. Hekim tarafından yapılan muayene ve tetkikler sonucu var olan mineral eksikliği için gerektiği takdirde takviye edici ürünler alınır.
Mineraller vücut fonksiyonlarının normal devam etmesine katkı sağlayan maddelerdir. Bu yüzden yeterli ve dengeli beslenme mineral ihtiyacımızın giderilmesi için önemlidir.