Kasım ayında, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık bazda yüzde 47,09 olarak kaydedildi. Geçen ay bu oran yüzde 48,58 iken, enflasyon oranındaki düşüş sürüyor. TÜİK’in açıkladığı verilere göre, kasım ayında TÜFE değişimi bir önceki aya göre yüzde 2,24, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 42,91 ve on iki aylık ortalamalarla yüzde 60,45 oldu.
EĞİTİMDE REKOR ARTIŞ
Enflasyon oranlarındaki değişimde dikkat çeken bir diğer nokta, eğitim harcamalarındaki büyük artış. Eğitim grubunda bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 92,49 olarak belirlendi. Diğer taraftan, en düşük artış ise ulaştırma grubunda görüldü; bu alandaki artış sadece yüzde 26,24 oldu.
AYLIK ENFLASYON ARTIŞI GIDA FİYATLARINDA
Kasım ayında aylık bazda en büyük artış yüzde 5,10 ile gıda ve alkolsüz içeceklerde kaydedildi. Giyim ve ayakkabı ise bir önceki aya göre yüzde -0,25 ile fiyatlarının azaldığı tek grup oldu.
KİRA ARTIŞI TAVANI YÜZDE 60,45 OLDU
Kira artışlarını belirleyen 12 aylık enflasyon oranı, yüzde 60,45 olarak belirlendi. Bu oran, önümüzdeki dönemde kira artışlarının tavanını belirleyecek.
MERKEZ BANKASI’NDAN ENFLASYON DEĞERLENDİRMESİ
Merkez Bankası, kasım ayı raporunda enflasyon üzerindeki en büyük etkenin gıda fiyatları olduğunu vurguladı. Özellikle taze meyve ve sebze fiyatlarındaki artışın enflasyonu etkileyen başlıca faktör olduğu belirtildi.
ENFLASYON BEKLENTİLERİNDEKİ AZALMA
Kasım ayında vatandaşların 12 ay sonrası için enflasyon beklentisi 3,1 puan azalarak yüzde 64,1’e geriledi. Reel sektörün enflasyon beklentisi ise 1,7 puan düşerek yüzde 47,8’e indi. Piyasa katılımcılarının enflasyon beklentisi ise yüzde 27,2 oldu.
Kasım ayında enflasyon oranı yüzde 47,09’a geriledi: Eğitimde yüzde 92,49’luk artış
TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye’de enflasyon oranları kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 2,24 artarken, yıllık bazda ise yüzde 47,09’a geriledi. Geçtiğimiz ay yıllık enflasyon yüzde 48,58 seviyesindeydi.
Bunlar da ilginizi çekebilir