Fenercioğlu A,Ş, yönetim kurulu Başkanı Aycan Fenercioğlu dün akşam çıktığı canlı yayınında "Depremler kentsel dönüşümün önemi ve önceliğini hatırlattı mı?", "Alanya’da kentsel dönüşüm hangi aşamada?" ve "Depremlerden etkilenmemek için neler yapılmalı?" gibi hayati konular ve sorular ile daha fazlasını yanıtladı.
İşte İnşaat Mühendisi ve Kentsel Dönüşüm Uygulayıcısı Aycan Fenercioğlu’nun açıklamalarından satır başları:
'DEPREM SONRASI YABANCIYA KONUT SATIŞI YAVAŞLADI'

Alanya, 111 ülke vatandaşının tapu aldığı Birleşmiş Milletler (BM) gibi bir şehir. Kabuğuna sığmayan bir ilçe. Alanya, dünyanın dört bir yanında biliniyor ve talep görüyor. Alanya’da yabancılar çok ciddi mülk ediniyorlar. Deprem nedeniyle oluşan panik havasından dolayı yabancıların bölgeye ilgisi azaldı. Sosyal medyada kaynağı belli olmayan paylaşımlar, yabancı yatırımcının talebinde yavaşlamaya neden oldu. Deprem birçok Avrupa ülkesinden büyük bir alanda hissedildi. Yabancılar şu an biraz gözlem yapıyorlar. Yabancılar yeni konutları tercih ettiği için panik yapacak bir durum olduğunu düşünmüyorum. Dönemsel olarak her yılbaşında bu şekilde durgunluk olurdu. Şu an duraksamada depremin de etkisi var. Kılıçdaroğlu’nun yaptığı yabancıya konut satışının yasaklanmasıyla ilgili açıklama da yabancıya konut satışının azalmasında etkili oldu. Belli esaslarla kontrol altına alınarak limit getirilebilir ancak yasaklanması söz konusu olamaz. Seçim atmosferi de satışları etkiledi.
‘KENTSEL DÖNÜŞÜM FONU KURULMALI’

Kentsel dönüşümün amacı afet riski olan bölgelerin dönüştürülmesi olarak geçer. Kentsel dönüşüm bir şehri planlama olayıdır. Bir binayı yıkıp altyapısını düzenlemeden yapılan yapılar ileride büyük sorunlara neden olacaktır. Alanya’da ileride altyapı sorunu yaşanacak. Kentsel dönüşümün önü açılmalı. Kentsel Dönüşüm Fonu kurulması gerekiyor. Müteahhit ve vatandaş arasında anlaşmaya varılması için bölgenin değeri belirlenmeli. Yoksa bu kısır döngü devam edecek.

‘DEPREM İZOLATÖRÜ ALANYA’DA YAYGINLAŞMALI’

Alanya, deprem konusunda güvenli bir bölge. Alanya’daki yeni binalar depreme dayanıklı şekilde yapılıyor. Alanya merkezdeki eski binalar olası depremde yıkılmaya müsait. Kentsel dönüşümünün önünün açılması ya da binalara güçlendirme yapılması gerekiyor. Devlet eliyle bu şekilde bir çalışma yapılabilir. Alanya’nın eski yapı stoğunun çıkarılması lazım. Deprem master planının oluşturulması gerekiyor. Deprem toplanma alanlarının oluşturulması şart. Deprem siyaset üstü bir durum. Herkesin elini taşın altına koyması lazım. Hep söylediğimiz gibi deprem öldürmez, binalar öldürür. Yıkılan binaların yüzde 97’si 1999’dan önce yapılan eski yapılardan oluşuyor. Alanya’nın yapı stoğuyla ilgili çalışmalar yapılması gerekiyor. Ben hem şahsım hem de şirketim adına bedelsiz bunu yapmak isterim. Alanya’da deprem izolatörü uygulanmaya başladı. Deprem izolatörünün Alanya’da yaygınlaşması gerekiyor.

‘DEPREM SİMİLASYONU ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ’

Olası bir İstanbul depremi Türkiye’nin milli gelirinin 3’te 1’inin gitmesi demek. Bu da Türkiye’de büyük bir ekonomik kriz ve güvenlik sorununa neden olacaktır. İstanbul'da 90 bin riskli bina var. Her binada 20 kişi olduğunu hesap edersek, 1 milyon 800 bin kişi eder. Bu rakam çok daha fazladır. İstanbul’daki yapıların yüze 74’ü eski yapılardan oluşuyor.
Kahramanmaraş depreminin maliyeti 80-90 milyar dolar. 34 milyar dolarlık yıkım var. İmar affı uygulanmış binaların kayıtları ilgili bakanlıklarda var. Belediyeler tarafından imar affından yararlanan binaların tespit edilip, yapıların taranmasını öneriyorum. İstanbul ve Antalya dünya ölçeğinde değerli şehirler. Deprem simülasyonuyla ilgili İngiliz merkezli bir firma ile bir yazılım için görüşmelerim devam ediyor. Olası depremleri önceden analiz etmek adına eski binaları kayıt altına alıp, sisteme geçirip, depremin şiddetine göre vereceği reaksiyonu ölçecek bir yazılım üzerinde çalışıyoruz.
‘ALANYA İÇİN RADİKAL KARARLAR ALINMASI LAZIM’

Ticari işletmeler kolonları kesiyorlar. Alanya Belediyesi yetkililerinin iş yeri açma ruhsatı verilirken tespit yapması gerekiyor. Bu noktada belediyeye büyük iş düşüyor. Cumhuriyet Mahallesi’ndeki kentsel dönüşümün hızlandırılması gerekiyor. Alanya dünyanın en güzel şehri. Alanya düzgün planlanırsa dünyanın en gözde cazibe merkezlerinden birisi olur. Şehrin değerleri ön plana çıkarılarak şehrin geliştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Alanya Belediyesi ve Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa altyapıyla ilgili çalışma yapması gerekiyor. Deprem bize acı bir ders oldu. Artık radikal kararlar alınması gerekiyor. Deprem ülkemizin gerçeği. Bu acılar bir daha yaşanmasın. Hızlı bir şekilde bilimin gerçekleri doğrultusunda önlem alınması gerekiyor. Önceden hep 1999 depremi öncesi ve sonrası konuşulurdu. Bu depremin milat olması gerekiyor. Artık 2023 sonrası konuşulacak.

‘ALANYA’DAKİ ESKİ KAMU BİNALARI DENETİMDEN GEÇMELİ’

TOKİ binaları tünel kalıp yöntemiyle yapıldığı için binalar ayakta kaldı. Maliyetli olduğu için Alanya’da tünel kalıp çok kullanılmıyor. Alanya’daki eski kamu binalarının da çok hızlı bir şekilde denetlenmesi gerekiyor. İnşaat mühendislerine de belli sınavlardan geçtikten sonra yetki verilmesi gerekiyor.