Tam da yazı başlığında belirttiğim gibi Milli Eğitim Bakanlığı koordinesinde yürütülen Alanya’da da hayata geçirilen ‘Dilimiz Zenginliklerimizdir’ Projesi. Beni tanıyanlar bilir kırıcı biri değilim ama Türkçe’nin yanlış kullanıldığı yerde kırıcı olabiliyorum. Bu konuda da yalnız olmadığımı, dile benim kadar hassas davranan birçok insanın olduğunu biliyorum. Hatta öyle ki nişanlısından yüzüğe “yüksük” dediği için ayrılan insanlar mevcut. Belki bu kadarı aşırı bir örnek ama dil bir ulusu ulus yapan yegane kültürel ortak bir değerdir o yüzden doğru şekilde öğrenip gelecek nesillere doğru şekilde aktarmak, dile sahip çıkmak gerekir.
***
Alanya Kaymakamlığı, Alanya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle Alanya’da da Proje yürütülmeye başlandı. Projenin birçok ayağı mevcut. Sadece dili doğru kullanmak değil, atasözleri deyimlerden Nasreddin Hoca’ya kadar birçok Türk kültürünü çeşitli sanat dallarıyla da buluşturuyor. Kültürel değerlerin gelecek nesillere aktarılması adına atılmış çok doğru bir adım. Okullarda da uygulanmaya başlanmış. Çocukların zihni yetişkinlere göre çok daha aydınlık olduğu için çok orijinal eserlerin ortaya çıktığını da duyuyorum.
Ağaç yaşken eğilir. Verdiğim derslerde en çok üniversite öğrencilerinin dili yanlış kullanmalarından şikayetçi olduğum düşünüldüğünde; bu projenin erken çocukluk dönemi dediğimiz anaokullarından liseye kadar geniş bir yaş grubunu kapsaması, gençliğe dair umutlarımı yeşertiyor.
***
Özellikle internetin gündelik yaşantılarımızda -ki özellikle çocukları daha çok etkiliyor- baş tacı olmasıyla birlikte adına ‘hipermetin’ denilen emojileri, kısaltmaları içeren yeni bir yazı dili ortaya çıktı. Genç nesil bu dilden şikayetçi değil çünkü evrensel de bir dil. Ama belli bir yaşın üzerinde olanların bu yeni dilden memnun olduğu söylenemez. Örneğin, kelimelerin büyük harflerle yazılmasının dijital dilde ‘bağırma, ses yükseltme’ anlamına geldiğini ben de deneyimleyerek öğrenmiştim. Gelecek kuşaklara gülen yüz emojisi yerine bırakacağımız ulusal kültürel değerlere sahip çıkmak bu anlamda çok önemli.
***
Dijitalleşmeyle birlikte geleneksel medyanın yok olduğuna yönelik düşünceler olsa da hala basın kamuoyu yaratmada önemli bir etken. Bu proje kapsamında anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde dereceye girenler Alanya basınında yer alacak. Basın ayağında bize düşen görev bu çocukların başarılarını görünür kılmak.
Başarılı olan çocuklarımız Alanya basınında hem yer bulacak hem de dilin doğru kullanımına yönelik Alanya basını da üzerine düşen görevi bu projeyle gerçekleştirmiş olacak. Temennim Türk kültürünün yaşatılması adına bu tür projelerin sayısının artması.
***
Büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk “Türk demek, dil demektir. Millet olmanın en belirgin niteliklerinden biri dildir.” Demiş. Çünkü bir milleti millet yapan ortak milli değerleridir. Milli Eğitim Bakanlığı, Alanya Kaymakamlığı ve Alanya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve bu Projede görev alan değerli hocalarımı böyle önemli bir projeyi hayata geçirdikleri için tebrik ediyorum.