Alkali su diyeti nedir ve nasıl yapılır?

Sağlıklı bir şekilde zayıflamanın birçok farklı yöntemi vardır.

Abone Ol

Herkesin vücudunun işleyişi farklı olduğu için her diyet yöntemi aynı sonucu vermeyebilir. Zayıflamak için önerilen diyet yöntemlerinden biri de alkali diyetidir. Son günlerde en hızlı zayıflatan diyetler arasında gösterildiği için bu diyete rağbet artmış durumda. Alkali diyetinde sık sık ama az miktarda öğünler tüketilmektedir. Alkali diyeti ile zayıflayanlar, asit – baz dengesini koruyarak vücuttaki pH değerinin asit yönünü, alkali yönüne çevirmeyi amaçlamaktadır. Yalnızca zayıflamak için değil, bazı hastalıkların önlenmesinde ve semptomlarının önüne geçilmesinde de alkali diyeti uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Peki, alkali su diyeti nedir ve nasıl yapılır? İşte ayrıntılar…
ALKALİ NE DEMEK?
Sağlıklı bir yaşam standardı temeline dayanan ‘alkali diyet’ ya da diğer adıyla ‘alkali beslenme’ modelinde, sebze ve meyve ağırlıklı beslenerek hem vücudu alkali yapmak hem de fazladan enerji alımını kısıtlayarak kilo vermek amaçlanır. Buna karşın hızlı zayıflama hayaline kapılmamak gerekir. Aylık ortalama 2 ile 5 kilo vermek sağlıklıdır. Alkali diyetten kısa sürede sonuç almak ve hızlı zayıflama hayaline kapılmak son derece yanlıştır. Alkali diyetin amacı vücuttaki PH dengesini sağlayarak hep aynı düzeyde tutmaktır. Fakat bu beslenme sistemli uygulandığında verimli sonuçlar doğurur. Çünkü hiçbir besin yenilip içildiği anda kan PH değerini hızlıca değiştirmez. Her 13,5 kg beden ağırlığı başına 1 litre alkali su ve yüzde 80’i yeşil sebzelerden oluşan bir diyet, haftada 5 gün 15-30 dakika egzersiz ile 12 hafta içerisinde ideal bir vücut yapısına kavuşma hedeftir.

ALKALİ DİYETİ NASIL YAPILIR?
•    Alkali diyette bazı besinler asidik, bazı besinler nötr ve bazı besinler de alkali olarak gruplara ayrılmıştır. Öncelikle bu besin gruplarını bilmeniz ve beslenme düzeninizi buna göre oluşturmanız gereklidir.
•    Hayvansal gıdalar, et ve süt ürünleri, işlenmiş karbonhidratlar, balık ve alkol gibi besinler asidik besin grubuna dahildir.
•    Alkali olarak kabul edilen besinler ise; meyve, sebze, baklagiller ve bazı kuruyemişlerdir.
•    Bu beslenme düzeninde asidik olarak bilinen limon, vücutta alkalize edici etki sağlayan bir besin olarak kabul edilir. Bu yüzden içilen suyun içerisine veya salatalara limon sürekli eklenir.
•    Düşük asidikte olan gıdalar; koyun ve hindi eti, domates, kuru fasulye, pirinç, karabuğday, bakla, kuru incir, tereyağı, ıspanak, kuru meyve, susam ve badem yağı, ayçiçeği yağı
•    Orta asidikte olan gıdalar; tavuk ve dana eti, kalamar, yer fıstığı ezmesi, erik, soya sütü, mısır, yulaf ezmesi, çavdar
•    Yüksek asidikte olan gıdalar; kepekli ve beyaz ekmek, tatlandırıcılar, beyaz un ve gluten içeren besinler, yoğurt, esmer ve beyaz şeker, şarap vb alkol çeşitleri
•    Düşük alkali gıdalar; avokado ve keten yağı, kinoa, portakal, yaban mersini, kereviz, böğürtlen, yeşil çay, enginar, kabak, badem, zeytinyağı, patlıcan, yumurtanın sarısı
•    Orta derecede alkali gıdalar; kaju, kivi, kavun, brokoli, kuru kayısı, elma, kuşkonmaz, zencefil, sarımsak
•    Yüksek alkali gıdalar: limon, soda, karbonat, karpuz, ananas, soğan ve şeftali,

ALKALİ DİYETİN FAYDALARI NELERDİR?
•    Alkali diyete göre asidik besinler vücudun hastalanmasına zemin hazırlamaktadır. Vücudun alkali olması ise tansiyon, kalp ve damar rahatsızlıkları, kanser ve daha birçok hastalığın önlenmesinde önemli bir rol oynadığı savunulmaktadır. Ayrıca alkali diyet ile vücudun enerji seviyesinin arttığı söylenmektedir.

ALKALİ DİYETİN ZARARLARI NELERDİR?
•    Alkali diyetin uzun vadede ne gibi etkileri olduğuna dair ayrıntılı çalışmalar yapılmamıştır. Bu yüzden güvenilirliği düşüktür.

ALKALİ DİYETE ÖRNEK BİR GÜN
•    Kahvaltı: Lor peyniri (doyana kadar) + mevsim yeşillikleri (limon ilaveli) + tuzsuz zeytin + 2 dilim glutensiz ekmek + yeşil çay
•    Öğle: Çorba + ızgara balık + buharda pişmiş sebzeler + kabuklarıyla haşlanmış patates
•    Ara öğün: 2 porsiyon meyve + 1 fincan bitki çayı (alkali su ile hazırlanmış) + 10 adet çiğ badem
•    Akşam: Izgara hindi eti + çiğ sebzeler (et miktarının 4 katı kadar) + haşlanmış esmer pirinç pilavı
•    Ara öğün: 1 adet haşlanmış yumurta

NOT: Bazı sağlık profesyonelleri alkali diyetinin tamamen gereksiz olduğunu, vücudumuzun zaten doğal olarak pH’ını korumak için tasarlandığını düşünüyor. Ancak konuyla ilgili çok araştırma yok. 2012’de ‘Journal of Enviromental and Public Health’de yayımlanan raporda, çalışmalar incelendiğinde, ortaya karışık sonuçlar çıkıyor. Alkali diyet hakkında ne yazık ki tatmin edici oranda çalışmalar yok ve bilgiler sınırlı, herkesin metabolik özelliklerinin farklı olduğunu unutmadan en doğrusunun size özel yazılmış bir diyet yapmanız olacağını her zaman hatırlayın.