Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ), bilimsel ve toplumu yakından ilgilendirecek bilgilendirme programlarına devam ediyor. Ülkemizin deprem kuşağında olması ve iki yıl önce yaşanan 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıl dönümü dolayısıyla ALKÜ Cansağlığı Öğrenci Topluluğu tarafından “Alanya Çevresinin Deprem Potansiyeli” programı düzenlendi. Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Antalya İl Afet ve Acil Durum Müdürü Necmi Erçin ve İstanbul İl Sağlık Müdürlüğünden Uzman Selim Altınarık’ın konuşmacı olduğu programda Alanya, Antalya ve Türkiye için önemli konular konuşuldu. ALKÜ Rektörlük Binası Alev Alatlı Konferans Salonu’nda yapılan programa ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Kenan Ahmet Türkdoğan, Rektör Yardımları Prof. Dr. Mehmet Kılıç, Prof. Dr. Atıf Bayramoğlu, Genel Sekreter Onur Ocakdan, dekanlar, MYO Müdürleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
REKTÖR TÜRKDOĞAN: “AFETLERE HER AN HAZIR OLMALIYIZ”
6 Şubat’ın büyük bir felaket olduğunu söyleyerek konuşmasına başlayan ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Kenan Ahmet Türkdoğan, deprem ve her türlü felakete ülke olarak her zaman hazırlıklı olunması gerektiğinin altını çizdi. İnsanların alışkın olduğu işler gibi afetlere de hazırlıklı olunması gerektiğine değinen Rektör Türkdoğan, “Ülkemizin bir deprem ülkesi olduğunu asla unutmadan tüm yaşantımızı buna göre düzenlemeliyiz. Hayatımızın her anını, bir felaket olacakmış gibi hazırlıklı hâle getirmemiz lazım. Burada bizlere bilgi verecek hocalarımız, alanlarında uzman isimler ve bizlere büyük faydalar sağlayacak.” dedi.
PROF. DR. ŞÜKRÜ ERSOY: “ALANYA KAYALIK OLDUĞU İÇİN DEPREM DALGALARI HIZLA GEÇER”
Türkiye’nin deprem haritası hakkında bilgi veren Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Türkiye’nin yüzde yüzünde deprem olabileceğinin altını çizdi. Türkiye’de en büyük depremin 8 şiddetinde olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Ersoy, “Türkiye’nin deprem tarihini incelediğimizde olmayan bir yer yok. 6 Şubat depremi normal bir deprem değil, süper kayma bir depremdir ve büyük bir felakettir. Antalya’da iki tektonik hat var. Birisi Aksu Bindirmesi, ikincisi Kırkkavak Fayı. Bunların diri olup olmadığını bilmiyoruz ve son yüzyıllarda bu faylarda deprem olmamış. Antalya’nın doğusunda olasılıklara göre bazı deprem aralıkları uzun olabilir. Antalya bölgesinde depremler genelde denizde oluyor. Zemin, deprem kadar önemlidir. Alüvyon zemin, kaya zeminden çok daha tehlikeli oluyor. Deprem dalgaları kaya zeminlerden çok zarar vermeden geçip gidiyor. Alanya’da kireç taşları fazla olduğu sert bir zemin var ve deprem dalgaları beklemeden hızla geçip gider. Asıl tehlikeli yerler deprem dalgalarının takıldığı alüvyon zeminlerdir. Depremlere her zaman hazırlıklı olmamız gerekiyor ve deprem çantası, eşyaların sabitlenmesi, gerekiyor. Bazı akademisyenler Türkiye’de tsunaminin olmayacağını söylüyorlar. Su bulanan bölgede deprem olduğu zaman tsunami olabilir. Bunun yanında son günlerde Yunanistan adası Santori’deki depremler, volkanik kökenli depremlerdir. 5 büyüklüğüne kadar çıkabilir ve bu süreç uzun sürer. Oradaki yanar dağ çökmeye başlıyor, magma yer kabuğuna baskı yapıyor ve deprem oluşuyor. Kısacası ülkemiz deprem ülkesi. Deprem, bir an değil süreçtir. Bunun için güvenli şehirler, güvenli binalar inşa edilmesi gerekiyor.” dedi.
MÜDÜR ERÇİN: “ALANYA’YA AFET MÜDAHALE İSTASYONU KURULUYOR”
Antalya İl Afet ve Acil Durum Müdürü Necmi Erçin ise Antalya ve Alanya üzerinde meydana gelen afetler hakkında bilgi verdi. Müdür Erçin, en çok afetin orman yangını olduğunu söyleyerek risklere her zaman hazırlıklı olmak gerektiğini belirtti. Antalya bölgesinde yağışlardan dolayı da afetler oluştuğunu söyleyen Müdür Erçin, “Afet, toplumun tamamını etkiliyor. Alanya’yı depremler, meteorolojik afetler, orman yangınları, su baskınları gibi durumlarda değerlendirdiğimizde Alanya’nın riskli bir bölge olduğunu görüyoruz. Şehrin batısında bazı faylar olsa da geçtiğimiz gün Alanya Kalesi’nin yanında merkeze oldukça yakın bir deprem yaşadık. Alanya’da deprem riski az gibi düşünülse de tarihe baktığımızda Patara, Telmessos gibi yerler depremlerden dolayı terk edilmiş alanlardır. Antalya olarak depremden muaf değiliz ve her zaman depremlere hazırlık yapmamız gerekiyor. Bu konuda AFAD olarak bizim risk azaltma projemiz devam ediyor. Bu konuda belli periyotlarda riskleri azaltıyoruz. Alanya ilçesinde toplam 86 tane olaya müdahale ettik. Bunların büyük çoğunluğu orman yangınları oldu. 1900’lü yıllardan bugüne ölçülen en büyük deprem 6 büyüklüğünde olmuş. Bunların yanında orman köylerinin özellikle yangınlara karşı dirençlerinin artırılması için birtakım çalışmalar olacak. Özellikle Alanya’da da bu konuda ciddi çalışmalar gerçekleştirilecek. Alanya’da planlama çalışmaları yaygınlaşıyor ve bu kapsamda afet envanter rehberi hazırladık. Burada müdahale planımızda barınma, beslenme, kurtarma gibi her şeyi dahil ettik. Hedefimiz ilçemizde afet müdahale planın tam olarak oluşmuş olmasıdır. Bu konuyla ilgili çalışmalarımızı Kaymakamlık ve Belediyemizle sürdürüyoruz. Alanya’da bir Afet Müdahale İstasyon’u kuracağız. Burada olan bir olaya Antalya’dan gelerek müdahale ettiğimizde zaman kaybı yaşıyoruz. Bu zaman kaybının önüne geçmemiz için Belediye ve Kaymakamlık yer göstererek, Afet Müdahale İstasyonu’nu kuracağız. Bu merkez doğu Antalya’ya tümüyle destek verecek.” dedi.
İstanbul İl Sağlık Müdürlüğünden Uzman Selim Altınarık ise konuşmasında afetlere önceden hazırlıklı olunması gerektiğini tüm detaylarıyla anlattı. Altınarık, ülkemizin bir afet ülkesi olduğunu belirterek deprem, sel, yangın, toprak kayması gibi birçok alanda afetlerin oluştuğunu hatırlattı. Altınarık, herkesin afetlere hazırlıklı ve eğitimli olması gerektiğinin altını çizdi. Konferans katılımcıların uzmanlara merak ettikleri soruları sormalarıyla devam etti. Rektör Türkdoğan’ın konuşmacılara hediye ve teşekkür belgesi takdimiyle konferans sona erdi. Konferansın ardından Abdurrahman ve Nimet Alaattinoğlu Camisinde Cuma Namazı çıkışında 6 Şubat'ta yaşanan depremlerde hayatını kaybeden ALKÜ öğrencileri, personel yakınları ve tüm vatandaşlar için ve geçtiğimiz gün vefat eden ALKÜ Tıp Fakültesi Akademisyeni Prof. Dr. Kenan Taştan için ikram yapıldı.