Tarım ve orman sektöründeki gelişmelerin üreticilere nasıl fayda sağlayacağına dair açıklamalar yapan Rüzgar, sigorta sisteminin önemine dikkat çekti ve üreticilerin zararlarını en aza indirmek için bu tür sigorta poliçelerine yönelmeleri gerektiğini vurguladı. Tarım ve Orman Bakanlığı, çiftçilerin karşı karşıya kaldığı riskleri azaltmak ve üretimi teşvik etmek amacıyla 2025 yılında Devlet Destekli Tarım Sigortaları kapsamında bir dizi yenilik getirdi. Çiftçilerin mali yüklerini hafifletmeyi hedefleyen düzenlemeler, üretim planlamasından köy bazlı verim sigortalarına kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Alanya İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar, yenilikler hakkında bilgilendirmede bulunarak TARSİM çağrısı yaptı.
‘PRİMLERİN YÜZDE 50’SİNİ BAKANLIK KARŞILIYOR’
Müdür Rüzgar, geçtiğimiz günlerde Antalya ve Alanya’da etkili olan fırtına ve sel baskınlarının tarımsal üretime verdiği zararlar hakkında bilgilendirme yaptı. Rüzgar, üreticilere yönelik TARSİM sigortasının önemine dikkat çekerek kapsamlı açıklamalarda bulundu. Hayvancılık ve tarımsal üretimde meydana gelebilecek risklere karşı TARSİM sigortasının sağladığı avantajların altını çizen Rüzgar, üreticilere sigorta yaptırmaları konusunda çağrıda bulundu. Rüzgar, “Yağmur ve kar yağışları nedeniyle tarımsal alanlarda ve hayvansal ürünlerde zararlar meydana gelmektedir. Birkaç gün önce hem Antalya hem de Alanya’da fırtına ve sel baskınları yaşandı. Alanya'da, hasar gören üreticilerin tespitlerini yapıyoruz. Mahallelerin dağınık olması nedeniyle, bu tespitleri bugün itibarıyla tamamlamayı planlıyoruz. Üreticilerin TARSİM sigortalarını yaptırmaları büyük önem taşıyor. Çünkü tarımsal, bitkisel, hayvansal, arıcılık, balıkçılık gibi alanlarda meydana gelen zararlar, belirli miktarlarda olduğunda TARSİM sigortası tarafından karşılanmaktadır. TARSİM sigortası, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sübvanse edilmektedir. Bakanlık, primlerin yüzde 50'sini karşılamaktadır. Bu sigorta, bitkisel üretimden örtü altı üretime, hayvancılıktan arıcılığa, ipek böcekçiliğinden mantar üretimine kadar geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır. Ayrıca kuraklık, köy bazlı kuraklık ve domuz zararı gibi durumlar da sigorta kapsamına girmektedir. Üreticiler, sigorta yaptırırken poliçelerini dikkatlice okumalıdır. Ürün, tesis ve ağaç için ayrı ayrı sigorta yaptırmaları gerekmektedir. Bazı üreticiler yalnızca ağaçlarını sigortalatıp ürünlerini sigortalatmamış olabilir. Bu nedenle, yapılan sözleşmenin poliçesini çok iyi incelemeli ve ağacını, ürününü ve tesisini sigorta kapsamına almalılardır.” dedi.
‘TARSİM ÇOK ÖNEMLİ’
TARSİM sigortasının üreticilere çeşitli prim destekleri sunduğunu belirten Rüzgar, yeni düzenlemelerle birlikte destek oranlarının artırıldığını ifade etti. Rüzgar, “Hayvancılıkta TARSİM sigortası, salgın hastalıklar, doğum ve cerrahi müdahaleler, bulaşıcı hayvan hastalıkları, zehirlenme, yangın, sel, fırtına ve ahır çökmesi gibi çok geniş bir kapsamı içermektedir. Ayrıca, küçükbaş hayvancılıkta da salgın hastalıklar, yangın, sel ve fırtına gibi sebeplerle hayvan zayiatları sigorta kapsamına alınmaktadır. Kümes hayvanları, balıkçılık ve arıcılık gibi diğer sektörler de benzer şekilde sigorta kapsamında yer almaktadır. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yaptığı açıklamaya göre, üretim planlamasına dahil olan üreticiler TARSİM sigortası yaptırdığında, primlerinde ekstra yüzde 10 oranında bir artış sağlanmaktadır. Yani, yüzde 50 olan prim desteği yüzde 60'a çıkmaktadır. Ayrıca, sözleşmeli üretim yapanlar için yüzde 10-15 oranında prim indirimi uygulanmaktadır. Köy bazlı verim sigortalarında ise prim desteği yüzde 60-70'lere kadar çıkmaktadır. Gelir koruma sigortasında, arpa teminatı kapsamına alınmış, fırtına riski de teminat altına alınmıştır. Hayvancılıkta ise 20 ay ve üzeri dişi sığırların sigortalanmasında, gebelik ve yavru kaybı teminatı yüzde 50'den yüzde 60'a çıkarılmıştır. Ayrıca, birliğe ya da örgüte üye olan üreticilere yüzde 5 indirim sağlanmaktadır. İpek böcekçiliği ve mantar üretimi de artık sigorta kapsamına dahil edilmiştir. Bütün üreticilerin hem bitkisel üretim, örtü altı üretim, hem de hayvancılık, küçükbaş, büyükbaş, arıcılık gibi alanlarda sigorta yaptırmalarını öneriyoruz. Bakanlığımız, üreticilerin primlerinin yüzde 60-70'ini karşılamaktadır. Sigorta poliçelerini dikkatlice okumaları oldukça önemlidir. Çünkü tüm ürünlerin sigortalanması, üreticilerin güvenliği açısından kritik bir öneme sahiptir” dedi.
Alanya'da üreticilere TARSİM çağrısı yapıldı
Alanya İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar, 2025 yılına yönelik yapılacak yenilikler hakkında bilgilendirmede bulundu. Rüzgar, fırtına ve sağanak yağışlardan olumsuz etkilenen üreticilere, tarım sigortası kapsamında TARSİM'e başvurmaları çağrısında bulundu.
Trend Haberler
Alanya’da zincir market mühürlendi: Son kullanma tarihi geçmiş ürünler tespit edildi
Alanya'da yarın okullar tatil mi?
Bugün dışarıya çıkarken dikkat! Yurt geneli 'kuvvetli' uyarı!
Meteoroloji'den yeni hafta uyarısı!
Alanya'da belediyenin kreşleri kapatılıyor mu?
Meteoroloji'den 12 il için 'kuvvetli' uyarı!