Ekonomi

Alanya'da esnaf krizle savaşırken, vergi baskıları arttı

Alanya’da ekonomik kriz, esnaf ve iş insanlarını finansal olarak sıkıştırmış durumda. Birçok işletme sahibi, kredilerini ve ödemelerini yapamazken, vergi dairesinin haciz baskıları da işleri daha da zorlaştırıyor. Esnaf, artan mali yüklerle birlikte hükümetten destek ve vergi kolaylıkları talep ediyor.

Abone Ol

Alanya’da ekonomik krizin etkileri giderek daha derinden hissediliyor. Birçok esnaf ve iş insanı, kredilerini, çek ve senetlerini ödeyememekle kalmayıp, vergi dairesi tarafından yapılan haciz baskıları nedeniyle zor bir süreçten geçiyor. Alanya’daki sektör temsilcileri, bu durumun ticareti daha da zorlaştırdığını belirterek, hükümetin esnafı koruyacak önlemler alması gerektiğine vurgu yaptı.
“KIŞIN ORTASINDA HACİZ BASKINI ARTIYOR”
Alanya Emlak Komisyoncuları Derneği Başkanı ve Seaside Alanya Emlak sahibi Abdullah Tuncer, “Alanya'nın lokomotif sektörlerinden inşaat ve turizm için krizlerle geçen iki yılın ardından kara kış geldi. Sektörlerimizin iki yıldır süregelen zorlukları, esnafta ciddi bir finansal çöküşe neden oldu. Çekler, kredi taksitleri ve elzem ödemeler yapılamaz hale geldi. İktidar, hastane yatırımlarıyla övünüyor ancak esnafımız BAĞ-KUR’unu yatıramadığı için bu hastanelere gidemiyor. Bu durum, genç yaşta aramızdan ayrılan esnaf kardeşlerimizi son yolculuklarına uğurlamamızın en acı nedenlerinden biridir. Her şey kötü giderken bir de üstüne vergi dairesi kışın ortasında haciz baskını arttırmış durumda. Birçok esnaf devletin bir gecede çıkardığı kanunla işlerinin bu kadar bozulacağını bilmeden yatırım yaptı ve ödeme planı yaptı. Akşamdan sabaha alınan kararlarla alt üst olan piyasada ayakta kalmaya çalışan esnafa son darbeyi de vergi dairesi vurmuş oldu. Yüzlerce esnafa haciz gelmiş durumda. Maliye politikasının en temel prensibi mükellefi ayakta tutmak olması gerekirken, kış aylarında uygulanan bu haciz baskısı esnafı batırmaktan başka bir işe yaramayacaktır. Bütün bunlar eğer 'Seçimlere daha çok var' diye yapılıyorsa, siyasetçiler bilsin ki bu sefer unutulmayacaktır” dedi.
‘SAYGISIZLIK VE LAKAYTLIK ARTIYOR’
Devlet kurumlarında vatandaşlara uygulanan muamele hakkında da konuşan Tuncer, “2025’e girerken bir diğer önemli sorun da devlet kurumlarında yaygınlaşan saygısızlık ve lakaytlık. Elbette halkına karşı saygılı bir şekilde hizmet eden memurları ayrı tutuyorum, ancak bizzat kendi yaşadığım olayların üstüne üyelerimizden gelen şikâyetler, bu durumun artık görmezden gelinemeyecek kadar büyüdüğünü gösteriyor. Kamu görevlilerinin halka hizmette saygıyı yeniden kazanması için, ilgili yöneticilerin ciddi adımlar atması gerektiğine inanıyoruz. 2024 yılı, temsil ettiğim sektör açısından beklentilerin çok altında geçti. Umarız, 2025 yılı hem sözlerin tutulduğu hem de güzel günlerin geri geldiği bir yıl olur. Tüm sektörümüz adına, ilgili makamlara bu sorunları görmezden gelmemeleri çağrısında bulunuyorum” diye konuştu.
“EKONOMİK KRİZİN BELİRTİLERİ PİYASADA HİSSEDİLİYOR”
Alanya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ALSİAD) Başkanı Emrah Cezirioğlu, ekonomideki daralma ve yüksek faiz oranlarının ticaret ve yatırımları olumsuz etkilediğini belirtti. Ancak, Merkez Bankası'nın ihracatçılara yönelik faiz indirimi ile sektöre biraz olsun nefes aldırdığına dikkat çekti. Cezirioğlu, gayrimenkul sektöründe vergilendirme sisteminin karmaşık hale geldiğini ve bu konuda vergi kolaylıkları sağlanması gerektiğini ifade etti.
“İKAMET KRİZİ ALANYA’NIN BAŞLICA SORUNU”
Cezirioğlu, Alanya’nın başlıca sorununun ikamet krizi olduğunu belirterek, özellikle yabancıların şehirde mülk edinmesi ve yerleşmesi konusunda yaşanan zorlukların bölgenin ekonomik refahını olumsuz etkilediğini söyledi. Alanya’nın cazibe merkezi olma potansiyelini değerlendiren Cezirioğlu, kış turizminin geliştirilmesi gerektiğini ve şehrin yaz-kış canlı bir merkez haline gelmesinin ekonomik kalkınma için önemli olduğunu dile getirdi.
“KURUMLAR ESNAFA DESTEK OLMALI”
Alanya’daki esnaf ve iş insanları, vergi dairesi baskılarının yanı sıra finansal zorluklarla mücadele ediyor. Cezirioğlu, iş insanlarının finansal erişimde zorluk yaşadığını ve KOSGEB gibi alternatif finansman kaynaklarına başvurduklarını belirterek, kurumların esnafa ve işletmelere daha fazla destek sağlaması gerektiğini söyledi. Özellikle katma değer yaratan işletmelere vergi kolaylıkları ve desteklerin artırılması gerektiğinin altını çizdi.