Ekonomi

Alanya'da emlak sektörü kriz içinde: Yurt dışına yapılan yatırımlar 2 milyar dolara ulaştı

Alanya başta olmak üzere Türkiye genelinde inşaat ve emlak sektörü büyük bir krizle karşı karşıya. Ağustos 2024 itibarıyla, Türk vatandaşlarının yurt dışına yaptığı gayrimenkul yatırımları son bir yılda 2 milyar dolara ulaştı. Bu yüksek rakam, iç piyasadaki zorlukların ve sektördeki daralmanın ciddi boyutlarını ortaya koyuyor.

Abone Ol

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), ağustos ayı ödemeler dengesi istatistiklerini açıklandı. İstatistiklere göre Türkler yurt dışında 1 yılda toplamda 2 milyar dolarlık gayrimenkul alımı gerçekleştirdi. Ağustos ayında Türkiye'de yerleşik olan kişiler yurt dışında 175 milyon dolarlık gayrimenkul aldı. Böylelikle 2024'ün ilk 8 ayında yurt dışındaki gayrimenkul alımları 1 milyar 203 milyon dolara, son 12 ayda ise 1 milyar 989 milyon dolara ulaşarak rekor kırdı. Türkiye’de gayrimenkul alım satımının neredeyse durma noktasına geldiği bugünlerde yurt dışına yapılan yaklaşık 2 milyar dolarlık gayrimenkul yatırımı Alanya’da da uygulanan ikametgah yasağını tekrar gündeme getirdi. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Alanya Emlak Komisyoncuları Derneği Başkanı ve Seaside Alanya Emlak sahibi Abdullah Tuncer, “Türkiye'de yabancı konut yatırımcısı siyasi bir malzeme olarak kullanılarak ‘Siyasi rant kaygısına kurban edildi’ demek yersiz olmaz. Türkiye'de daimi olarak yaşayıp yurt dışında konut yatırımı yapanların toplamda ülke dışına yaptığı yatırım miktarı son 12 ayda 2 milyar euro civarında, geçtiğimiz Ağustos ayında ise 175 milyon euro, basit hesapla bin 750 bağımsız bölüme tekamül edebilecek bir rakam. Kendi ülkesi dışında başka bir ülkeye, vatandaşları konut yatırımı yapan ülkeler arasında dünyada ilk 5 ülke arasındayız. Demek ki dünyada yabancıya konut satışı yapan tek ülke biz olmadığımız gibi yabancı ülkelerden de en çok konut satın alan ülkelerden biriyiz. Buradan da görüleceği gibi toplumun hassasiyetlerini suistimal ederek yabancı konut yatırımcısına karşı oluşturulan algının ne kadar yanlış olduğunu halkımız bu verilerden de anlayabilir” dedi.
‘KAŞ YAPARKEN GÖZ ÇIKARMAYALIM’
Başkan Tuncer, “Vatandaşımızın en çok rahatsız olduğu göçmen konusuna çözüm üretilmeye çalışırken adeta kaş yapalım derken göz çıkarılarak, yabancı yatırımcının ayağı devlet eliyle ülkemizden çekildi. Yabancı evinde ikamet edemiyor veya evini kiraya bile veremiyorken ülkemize neden yatırım yapsın? Konut yatırımcısının Alanya ekonomisine sağladığı katkının ne kadar önemli olduğunu esnafımız da bu yılki kötü gidişat sayesinde görmüş oldu ki son günlerde ‘Her şey dahil’ tartışmaları yeniden gündeme geldi. Çünkü ve maalesef Alanya turizm konsepti konaklama üzerine kurulu ve kent halkına katkısı olmayan bir sistem. Otelden çıkmayan yabancı misafirlerin oluşturduğu boşluğu konutunda tatilini yapan yabancılar doldurmuşken ortaya çıkan ikamet yasağı ve ‘Havalimanına inen her yabancı otelde kalmak zorundadır’ dercesine çıkarılan kiralama kanunu sektörümüzü bu hale getirdi ve bundan derhal geri adım atılmalıdır.
Enflasyon tedbirleri kapsamında istihdamın arttırılmaya çalışıldığı, parasal sıkılaşmanın yaşandığı ve yabancı yatırımcının adeta mumla arandığı bir dönemde böyle bir sektörün önü hangi mantıkla kapanır? Anlaşılır gibi değil. Gelecek milyarlarca euroluk yatırımı Dubai, İspanya ve Portekiz gibi ülkelere hediye ettiğimiz gibi kendi halkımız da 2 milyar euroyu başka ülkelere yatırmış oldu” diye konuştu.
'DÜNYADA İLK 5'TEYİZ'
Konu ile ilgili değerlendirmede bulunan Mark Home Invest sahibi Zeynep Çebiç ise "Son 1 yılda Türkiye'de yabancı konut yatırımlarında gözle görülür bir düşüş yaşanmaktadır. Bu durum, hem Türkiye ekonomisi hem de gayrimenkul sektörü için olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Konut yatırımcısının Alanya ekonomisine sağladığı katkının ne kadar önemli olduğunu, esnaflarımız bu yıl ki yaşayan kötü gidişattan sonra daha da anlamış oldu. Gayrimenkul sektörü, geniş bir değer zinciri ve birçok yan sanayiye sahip olduğu için, bu sektördeki durgunluk, doğru ya da dolaylı yoldan birçok sektörü de olumsuz olarak etkilemektedir.
Türk vatandaşlarının yurt dışı gayrimenkul alımları son yıllarda önemli bir artış gösteriyor. Dünyada yabancıya konut satışı yapan tek ülke biz olmadığımız gibi, bunun aksine, kendi ülkesi dışında başka bir ülkede konut yatırımı yapan ülkeler arasında dünyada ilk 5 arasındayız. Son 1 yılda Türkler, yaklaşık 2 milyar dolarlık bir gayrimenkul alımı gerçekleştirdi. Bütün bunlar istinaden yabancı konut yatırımcısına karşı oluşturulan negatif algıyı yıkmalıyız.
Yabancı konut yatırımcılarından evinde ikamet edemiyor ya da konutunu kiraya veremiyorken, ülkemizde yatırım yapmalarını beklemek boşunadır. Gelecek olan milyarlarca Euroluk yatırımı Dubai, İspanya ve Portekiz gibi ülkelere kaydırmış oluyoruz.
İşte bütün bu sebeplerden ötürü ivedilikle ikamet yasağı, kısa dönem kiralama kuralları, bürokratik sürecin ve işlemlerin hızlanması ve kolaylaştırılması gibi konularda ciddi ve reel adımlar atılmalıdır. Aksi takdirde, gayrimenkul sektöründeki durgunluk daha da derinleşebilir ve ülke ekonomisi üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir" şekinde konuştu.