Avokado üretiminin yüzde 80'i, iklimi ve coğrafi yapısı dolayısıyla Alanya’da gerçekleştiriliyor. Ülkemizin tropikal meyve üretim üssü haline gelen Alanya’da 40 dereceyi aşan sıcak hava ve su sorunu nedeniyle avokadolar dalından dökülmeye başladı. Alanya tarım sektörü temsilcileri dökülmeler devam ederse bu yıl ürün olmayacağını ve pahalı satılacağını, tüketicilerin ürün temin etmekte zorlanacağını söylediler. Yetkililere çağrıda bulunan sektör temsilcileri, acilen Dim Barajı Sulama Suyu Projesi’nin hayata geçirilmesi gerektiğini söylediler.
‘DİM BARAJI SULAMA SUYU PROJESİ ACİLEN HAYATA GEÇİRİLMELİ’
Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen, “Özellikle Alanya’nın doğu bölgesinde su sorunu 4-5 yıldır devam ediyor. Her geçen gün bunu daha da acı şekilde hissetmeye başlıyoruz. Çünkü ekilen ağaçlar büyüyüp daha fazla su istiyor. Zaten küresel ısınmayla beraber sıcaklar her yıl kendini bize hissettiriyor. Bizim tek umudumuz olan Dim sulama suyu hala gelmedi. Yeşilöz, Özvadi bölgesine kadar gelmesi gereken su basit sebeplerden dolayı hala bekliyor. Bu bizi çok üzüyor ve üreticileri de mağdur ediyor. Daha sonra tüketicilere de yansıyacak. Sadece tropikal ürün değil diğer sebze meyvelerde de bu sorunu yaşayacağız. Acil şekilde Dim Barajı sulama suyunu gittiği noktalara suyun ulaşmasını istiyoruz. Daha sonra da ulaşmayan noktalara nasıl su verebiliriz? diye düşünmemiz lazım. Bu sıcak yaz günlerinde hiç olmazsa 15-20 dakika ara sulama yapılması gerekiyor. Çünkü aşırı sıcak var. Sıcaklık gölgede bile 45 dereceyi buluyor. Meyveler dalından dökülmeye devam ediyor. Sıcaklık uzun sürerse daha fazla dökülme meydana gelir. Daha fazla dökülme olursa da ürün olmaz ve çok pahalıya satılır. Tüketiciye ürün temin edilemez. İhracat için zaten çok talep var. Bu şekilde giderse yerli halk avokadoyu yiyemez. Bir an evvel su sıkıntısına çözüm bulunması gerekiyor” dedi.
‘ÜRETİCİLER TARIMDAN ÇEKİLMEYE BAŞLADILAR’
Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, “Kavurucu sıcaklar nedeniyle üretim yapmak çok zor. Zaten girdi maliyetlerinden dolayı üreticiler sıkıntı çekiyor. Girdi maliyetlerinin bedelini ödeyerek, karşılaştığı sorunlara insanlar üzülüyor ve tarımdan yavaş yavaş çekilmeye başlıyorlar. Hava sıcaklığının bu hafta artacağı yönünde uyarılar vardı. Dün bizzat ben Payallar bölgesindeki yangına giderken 50 dereceyi gördüm. Alevin de etkisiyle sıcaklık daha fazla artıyor. Üreticilerimiz solarizasyon işlerini yaptılar, bahçe ve seralarını sürdüler. Ağustos'un 20'si gibi üretime tekrar dahil olacaklar. Bizim de tarımsal sulamada en çok sıkıntı çektiğimiz dönemler de Ağustos ve Eylül aylarıdır. Üreticiye yetkililer dahil olmak üzere herkesin yardımcı olması lazım. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi doğrultusunda da ivedi kamulaştırma gereken alanlar var. Alara Çayı var. Yeniköy Barajı’nın inşası başladı. Hızlıca bitirmek lazım. Ama görüyoruz ki Dim Çayı'nın 3'üncü etabı dediğimiz son etap tarımsal sulamaya açılamayacak. Kargıcak bölgesinde sürekli patlayan plastik borularımız vardı. Defalarca dilekçe verdik ve 8 km alanın bütün plastik boruları demir boruyla değiştirildi. 4 gündür su denemesi yapılıyor. Üreticilerimize su gidiyor ve herhangi bir patlama yok. Ancak ivedilikle geri kalan etabın tamamlanması lazım. Bizim suda asıl sıkıntı yaşadığımız alan İmamlı Mahallesi, Hocalar Mahallesi, Yeşilöz Mahallesi, Özvadi Mahallesi, Aliefendi Mahallesi, Demirtaş'ın bir kısmı, Keşefli Mahallesi, Uğrak Mahallesi. Uğrak kendi kendine tropikal ürünlerin açık alanda yetiştirildiği çok ciddi bir mikroklimaya sahip bölge. Üretimde sulama sorununu bu devirde aşmamız gerektiğini düşünüyorum. Yeniköy Barajı'nın bir an önce bitmesi gerektiğini düşünüyoruz çünkü tekrar ihalesi yapılmıştı, şu anda çalışma yok. Biz bu konunun da takipçisi olacağız. DSİ'den aldığımız verilere göre Dimçayı'nın doluluk oranı yüzde 46'larda. Orası turizm bölgesi. HES'de de su kullanıyorlar ama önceliğin tarımsal sulamaya verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Suyu tasarruflu kullanmamız lazım. Üretim noktasında avakado ile ilgili üreticilerimize ve tüketicilerimize uyarıda bulunmak istiyorum. Hava sıcaklığının arttığı dönemdeyiz. Bu nedenle bitki su istiyor. Hafta da en az 3 defa her sulamada 1 saat su vermemiz lazım. Dönem dönem kalsiyum uygulaması da yapmamız lazım ki dökülmesi azalsın. Avakado ağacının dibine dökülen her avakado ekonomimizden kayıp demektir. Açık bölgelerde üretim yapılan yerlerde kaolin kili yapılmasını öneriyoruz. Kaolin kili bitkinin yapraklarını kaplayan kildir. Özelliği de güneş yanığını önlemek için kullanılır, koruyucu özelliği sağlıyor. Sulama yaptığımızda suyun buharlaşmasından dolayı doygunluk suyuna ulaşamadığından solgunluklar ortaya çıkabiliyor” diye konuştu.
‘VAHŞİ SULAMA YERİNE DAMLAMA SULAMA SİSTEMİ TERCİH EDİLMELİ’
Alanya İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar, “Bir süredir tüm Türkiye'de olduğu gibi aşırı sıcaklar var. Dün nem yüzde 5'ti. Mevsim normallerinin çok üzerinde ciddi şekilde kuru sıcak var. Bu durum en çok üreticilerimizi etkiliyor. Gerek büyükbaş gerek küçükbaş hayvanlarımızın neredeyse yüzde 80'i yaylalarda. Onlar sıcaktan fazla etkilenmiyorlar ama meyve üretimi, sera üretimi ve tarlada üretim yapan üreticimiz bu sıcaktan ciddi şekilde etkileniyorlar. Özellikle avokado, muz gibi bitkilerin su ihtiyacı var ve üreticilerimizin sürekli sulamaları gerekiyor. Birçok üreticimizin su depoları var. Suyu orada biriktirerek su sıkıntısı olduğu zaman oradan kullanıyorlar. Çok zorlu durumlarda da tankerlerle su taşımak için yardımcı olmaya çalışıyoruz ama şu an için ciddi bir sorunumuz yok. Bundan dolayı ürünlerde zarar söz konusu değil. Üreticilerimiz sulamalarını yapıyorlar. Burada önemli olan vahşi sulama yerine daha kontrollü olarak damlama sulama şeklinde yapılması. Damlama sulama sistemini kurdukları zaman hem suyu israf etmemiş oluyoruz hem de ürünlerimiz bu sıcakta susuzluktan zarar görmüyor. Üreticilerimizin ürünlerine zarar gelmemesi için sürekli kontrol etmeleri, su ihtiyaçlarını karşılamaları gerekiyor. Bir diğer sıkıntı olabilecek durum olan anız, çöp yakma gibi herhangi bir ateş yakma olayını yapmamalarını istiyoruz. Çünkü büyük yangınlara sebebiyet verebilir. Bu konuda çok dikkatli olmaları gerekiyor. Yanlış bir şey yapmamaları gerekiyor. Üreticilerden damlama sulama sistemi kurmayan varsa bu sistemi kurmalarını istiyoruz. Zaten damlama sulama sistemlerinin yüzde 50'sini biz bakanlık olarak karşılıyoruz” diye konuştu.