Ekonomi

Alanya'da 40 bin yabancı göç etti: Yüksek enflasyon ve ikamet kısıtlamaları etkili

Yüksek enflasyon ve ikametgah sorunları, uzun yıllardır Alanya’da yaşayan yabancıların hızla bölgeyi terk etmesine neden oldu. ALEKOD Başkanı Abdullah Tuncer, "Hayat pahalılığına rağmen burada kalıp ekonomimize katkı sağlamak isteyen yabancılara ikamet izni vermediğimiz için bu dönüşler yaşanıyor" dedi.

Abone Ol

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 'Uluslararası Göç İstatistikleri' raporuna göre, son bir yılda Türkiye genelinde 423 bin, Alanya’da ise 30-40 bin yabancı ülkeyi terk etti. İlk sırada ise Rus vatandaşları yer aldı. TÜİK verilerine göre, yurtdışından Türkiye'ye 316 bin 456 kişi göç ederken, Türkiye'den yurtdışına gidenlerin sayısı 714 bin 579 oldu. Bu nüfusun 291 bin 377'sini Türk vatandaşları, 423 bin 202'sini ise yabancı uyruklular oluşturdu. Yabancıların Türkiye’yi terk etme oranı en yüksek yüzde 17 ile Rus vatandaşlarına ait. Yüksek enflasyon ve uygulanan ekonomi politikaları, Türkiye'nin yabancılar için cazibesini kaybetmesine yol açtı.
'İKAMETGAH KISITLAMASI ÜLKE EKONOMİSİNE ZARAR VERDİ'
Alanya Emlak Komisyoncuları Derneği (ALEKOD) Başkanı Abdullah Tuncer, hayat pahalılığı ve yabancılara yönelik ikamet kısıtlamalarının yabancı yatırımcıları ülkeyi terk etmeye zorladığını vurguladı. Tuncer, “Hayat pahalılığı ciddi seviyelerde ve yabancı için burada yaşamak güç hale geldi. İkamet kısıtlaması, yaptığımız tanıtımların yarattığı potansiyeli buharlaştırdı” dedi. Rapora göre, yurtdışına çıkan yabancıların yüzde 36.4'ü İstanbul’dan, yüzde 10’u Antalya’dan ve yüzde 7.1’i Ankara’dan ayrıldı. Özellikle Alanya’daki Rus vatandaşları, Türkiye'yi terk ederken Karadağ ve Makedonya gibi Balkan ülkelerine yöneldi. Tuncer, ikamet kısıtlamalarının, ülke ekonomisine zarar verdiğini belirterek, "Hayat pahalılığına rağmen burada kalıp ekonomimize katkı sağlamak isteyen yabancılara ikamet izni vermediğimiz için bu dönüşler yaşanıyor" ifadelerini kullandı.