Ekonomi

Alanya avokado hasadı hızla devam ediyor: İhracat hedefleri büyüyor

Alanya, Türkiye'nin avokado ihtiyacının yüzde 70'ini karşılamaya devam ederken, hasat sezonu tüm hızıyla sürüyor. Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen, “Hasada başladık ve Rusya, Romanya, Macaristan, İran ve Ortadoğu’nun diğer ülkelerine ihracata geçtik” ifadelerini kullandı. Üreticiler, bu yılki hasatla birlikte ihracat hedeflerini artırmayı planlıyor.

Abone Ol

Ülkenin yaklaşık yüzde 70 oranında avokado ihtiyacını karşılayan Alanya, ihracatıyla da ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Hasatla birlikte avokado fiyatlarının düşeceğini belirten Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen, Dim TV aracılığıyla tüketicilere müjdeyi verdi. Sevilgen, “Clifton cinsi avokadomuz vardı. Bu ay itibariyle hasadı bitmiş durumda. Eylül aynın 15’i itibariyle Zutano cinsinin hasadına başlamıştık. Bu ay Fuerte ve Bacon cinslerinin hasadına başlıyoruz. Bazılarına ekim ayının 15’ine kadar bekletmelerini ama özellikle 230 gr üzerindeki ürünlerin toplanmasını tavsiye ediyoruz. Hasat geçen yıla oranla normal. Kendi bahçesine göre biraz düşüş var ama yeni eklenen bahçelerle birlikte geçen yıl zaten üstünde hedefimiz. Şu an ihracat da devam ediyor. Yalnız bunun yanında dışarıdan ithal ürün de geliyor. Bu ithal ürün bu ay itibarıyla tamamen hasat bitmiş olacak. Tüketici açısından bir sıkıntı yok. Fiyatlar biraz daha düşecek. Şuan da 25-30 bandında fakat 20-25 bandına düşecek. Beyrut’tan epey bir ürün geldi. İç piyasadaki üreticilerimizi biraz sıkıntıya soktu. Yerli üretimde tüm cinslerin hasadına başladık. Hasada başlamakla beraber Rusya, Romanya, Macaristan, İran ve Ortadoğu’nun diğer ülkelerine ihracata başladık” diye konuştu.
‘HIRSIZLIK ÜRÜNLERİ HAL DIŞINDA SATILIYOR’
Hırsızlık ürünleri hakkında da konuşan Başkan Sevilgen, “Hırsızlık bizim en büyük sıkıntımız. Geçen yıl jandarma ekipleriyle güzel bir çalışma yaptık. Bu sene yine çalışmalarımıza başladık. Bazı üreticiler fotokapan ve kamera sistemini kullanıyor. Son yıllarda Alanya Hali’ne ürün de gelmiyor. Ürünler hep dışarıda satılıyor. Dışarıda alınıp satılmaya başlandı. Ürünlerin hal ve hal kayıt sisteminde olan depolarda yapılması lazım fakat bunun dışında ürünü herkes alıp satıyor. Hale gelen ürünlerde zaten herkes üreticisini tanıyor. Hırsızlık ürünleri de hal dışındaki ruhsatı olmayanlar üzerinden yapılıyorsa yapılıyordur. Önemli olan hal dışındaki alınıp satılan ürünlerin daha çok takip edilmesi lazım” şeklinde konuştu.